HC Andersen som spejsad moraltant

I år är det 200 år sedan den danske författaren HC Andersen föddes, något som firas stort i hans hemland. Men även här i Kulturnytt uppmärksammar vi andersen genom att på nytt läsa några av hans berömda sagor.

”Det var en gång en fin kavaljer, hans hela bohag var en stövelknekt och en kam, men han hade den vackraste krage i världen, och det är om kragen vi ska höra en historia. Den var nu så gammal, att den tänkte på att gifta sig, och så hände det sig, att den kom i tvätten tillsammans med ett strumpeband.”

Häpp, gamle H.C kastar sig huvudstupa rätt in i historien och det är så här jag gillar Andersen bäst, när han är så här crazy och barnslar till sig och tingen får liv som i värsta Disney-filmen. Här handlar det om en himla mallig löskrage som försöker fria till ett strumpeband, ett strykjärn, en sax och en kam – men som hela tiden får korgen! ”Låt bli att komma så nära! Ni ser så karlaktig ut” snäser strumpebandet.

Och Andersen kände till den dubbla blicken långt innan språkstrukturalismen ens var uppfunnen - kragens väg genom tvättkorg, strykbräda, sax och till sist lumpsamling registreras av ett sakligt, objektivt öga, som i sin tur samspelar med ett, snarare öra, som har förmågan att höra vad kragen tänker och pratar om med andra, egentligen döda, ting. Man kan inte låta bli att tänka på Lewis Carrols Underland och hans talande spelkort, men man ska inte tro att Andersens nonsens är likadant som Carrols.

För hur LSD-trippad Andersen än må förefalla, så finns alltid en moraliserande ton i bakgrunden, som här tex: ”Fras, sa strykjärnet och gick stolt fram över kragen, för det inbillade sig att det var en ångpanna, som skulle ut på järnvägen och dra vagnar.” Nej, man ska sannerligen inte tro att man är nåt, vare sig man är ett strykjärn eller en krage! I slutet när kragen legat i lumpsamlingen och skrävlat om alla sina erövringar, vad händer då? Jo, han blir själv till det papper som hela historien är nedtecknad på! Och vips, så har Andersen elegant knutit ihop sin sedelärande lilla sagosäck! Så där var han Hans Christian i sina bästa stunder, en helt spejsad moraltant.

Maria Edström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".