Ny tidskrift med stora ambitioner

Ira Mallik, med förflutet bland annat på Aftonbladet Kultur och tidningen ETC, är chefredaktör för den pinfärska tidskriften Public Service, vars första nummer nu finns i handeln och vars redaktion består av några av landets mest namnkunniga unga journalister.

För en tid sedan läste jag en text på Expressens kultursida. Måste Bo Strömstedt för alltid förbli den SISTE store publicisten frågade sig skribenten.

Public Service är en tidning där den publicistiska ambitionen är tydlig. Välskrivet ska gå före pekpinne. Fakta före åsikt.

Men det mest slående är ändå hur skrämmande dagsaktuell tidningen är trots att pressläggningen måste ha varit för veckor sen.

Igår morse toppade Dagens Eko sina sändningar med att lesbiska par nu ska kunna få hjälp av den svenska sjukvården för att bli med barn. I Public Service kan man läsa ett långt reportage om just ett lesbiskt pars kamp för rätten att skaffa barn.

Och det finns mer.

En av veckans stora utrikesnyheter har varit oroligheterna i Libanon. Pubilc Service publicerar ett fjorton sidor långt reportage där den alltid så läsvärde Mustafa Chan besöker Beirut och ger en nära och precis beskrivning av ett folk splittrat av krig där motsättningarna mellan islam och västerländsk kultur överskuggar allt.

Näsa för nyheter kombinerat med förmågan att på ett brett och begripligt sätt skriva om det aktuella och angälegna. Ja svårare än så behöver det inte vara att göra en bra tidning.

Men Public Service är också ett tecken på något annat. Att den starkaste berättarlusten och det publiscistiska nytänkandet kanske i framtiden kommer att finnas utanför dom stora tradiotionella redaktionerna. Hos dom unga journalister som idag tröttnat på att sitta och vänta på fasta tjänster som ändå inte finns och istället startat något eget.

Eric Schüldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".