Marinens musikkår utanför Marinmuseum i Karlskrona. Foto: Sveriges Radio.

SYMF höjer rösten för Marina Musikkårens överlevnad

1:11 min

Kulturnytt har tidigare berättat om att Marinens Musikkår åter igen hotas av nedläggning. Nu ger sig även yrkesmusikerförbundet SYMF in i kampen om Marinens musikkårs överlevnad. 

Bo Olsson på yrkesmusikerförbundet SYMF tycker att frågan om Marina Musikkåren ska få en politisk breddning.

- Det borde inte bli en fråga som är isolerad till försvarsmakten utan den borde lyftas ur ett kultur och musikpolitisk perspektiv. Blåsmusik är ju en utrotningshotad konstart i Sverige och där tycker vi att Marinens Musikkår och försvarsmusiken i stort har en väldigt stor betydelse och ett stort värde, säger han till Kulturnytt. 

Tidigare har alltså försvarsförbundet i Karlskrona protesterat mot att försvaret föreslagit att lägga ner Marina Musikkåren. Nu säger yrkesmusikerförbundet SYMF att de tycker att försvarsutskottet och kulturutskottet tillsammans borde hitta en långsiktig lösning för Marina Musikkårens överlevnad.

Annicka Engblom är moderat riksdagsledamot och sitter i försvarsutskottet. Hon håller med SYMF om att Marinens musikkårs fortlevnad är viktig, även om utskotten formellt inte bestämmer i frågan.

- Men däremot så är vi ju förtroendevalda och kan väcka frågorna på det sättet. Det förslaget som ligger att lägga ner marinens musikkår påverkar ju inte bara marinens musikkår utan hela försvarsmusiken, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista