Janine di Giovanni: "Demoner i dagsljus"

2:32 min

Janine di Giovanni är en krigskorrespondent, född i Usa, numera bosatt i Paris, som under många år rest och arbetat i världens krigshärdar. Vid 40 års ålder blev hon mor och bestämde sig då för att sluta arbeta, något som visade sig bli väl så svårt. "Demoner i dagsljus - memoarer om kärlek och krig" har hon kallat sin bok.

Det här är minst lika mycket en bok om Bruno, som en bok om Janine. Det är de två som möts första gången i Sarajevo under kriget, som redan där blir förälskade, men som inte blir ihop på riktigt förrän fem år senare.

De är båda krigskorrespondenter, även om de båda också värjer sig för den benämningen. Han är den vackraste man hon mött, impulsiv och romantisk. De delar rastlösheten och äventyrslystnaden.

Så, hur ska det gå när de bestämmer sig för att bilda familj och leva ett vanligt liv? Hur gör man det?

Man kan känna sig skeptisk inledningsvis till den här boken, just för att det nästan blir som en gammaldags flickbok i sin uppbyggnad. Men tveksamheten omvandlas rätt fort till rent intresse. För det är på riktigt, det här. Hon har på riktigt svårt att hantera sin nya roll som mor och fru och han har ännu svårare att komma tillrätta med livet efter allt han sett och varit med om.

Självmordsfrekvensen är hög, alkoholism och olika psykiska besvär är skyhögt mycket vanligare bland dem som arbetat i krigszoner än för andra. Mardrömmar och tvångstankar blir man inte kvitt, oavsett om man flyttat till en trygg plats. Man kan aldrig fly från sig själv. Och Bruno förvandlas, framför ögonen på Janine. Han dricker mer och mer, han sover och äter ingenting, han blir som en skugga av sitt forna jag.

Så samtidigt som hon väljer att satsa på att lära sig franska ordentligt, att laga fransk mat och att verkligen bli en Paris-bo och mamma, även om hon också saknar det adrenalin som hon fick genom sitt jobb och sina resor, så faller deras vardagsliv tillsammans sönder, eftersom Bruno inte kan välja - inte har styrkan att sova sig igenom en hel natt i sin vanliga säng.

Man kan få många tankar om både klass och perspektiv - inte minst vad det gäller västvärldens resande i katastrofer - av den här boken.

Men jag tycker ändå mycket om den, tycker mycket om Janine di Giovannis uppriktighet och klarsynthet. Och det är värdefullt med en berättelse som både handlar om det lilla livet och om krigens både kall och konsekvenser.