"Fritidsfrågor har försenat biblioteksplanen"

0:58 min

Biblioteksplanen har fått stå tillbaka för annat. Det säger socialdemokraten Mikael Westberg i Avesta kommun, en av de kommuner som fortfarande saknar biblioteksplan i Sverige.

I morse rapporterade vi att ungefär en tiondel av landets kommuner fortfarande saknar en biblioteksplan, trots att de måste ha det enligt lag. Syftet med en biblioteksplan är att kommunen ska få en bild av vilken service den kan ge sina medborgare och - om den saknar något - kunna samarbeta med andra kommuner. På det sättet ska alla medborgare i hela landet få tillgång till samma service och kommunerna undvika dubbeljobb, till exempel.

- Meningen var att vi skulle ha den redan för ett år sedan, men det har dragit ut på tiden. Det har varit litet att göra med att vi har fått över fritidsförvaltningen till vår styrelse och det har tagit mycket tid, men just nu är vi tillsammans i ett stort projekt i vårt län som heter KUB. Där är målsättningen med det här fortbildningsprojektet att man ska få fram också biblioteksplaner, säger Mikael Westberg som är ordförande för Avesta kommuns bildningsstyrelse.

Vad skulle en sådan plan betyda för er i Avesta kommun?

- Jag tycker att det är jätteviktigt med planer för vår verksamhet. Här kan man ju visa på utvecklingsmöjligheter och hur vi ser på framtiden för biblioteken i kommunen. I vår kommun samverkar då biblioteket med turistbyrån. Vi har även ett samarbete med integration- och arbetsmarknadsenheten som tillhör och är på samma våning.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se