Muralkonst som vill förändra

1:52 min

Hur får man de boende i en stad att engagera sig och känna sig delaktiga i stads- och samhällsutvecklingen? Det frågar sig organisationen Förorten i centrum, som är en av deltagarna i utställningen "Vem är staden? - möten mellan Nairobi och Stockholm". Med en tredimensionell muralmålning vill man gestalta staden och under utställningen bjuda in både allmänhet och skolklasser att delta i skapandeprocessen.

- Vi använder konst för att vi tror på det som en neutral plats där man kan tänka om, där allt är möjligt, där man får makt och möjlighet att fråga sig: vad vill jag förändra? säger Saadia Hussain, konstnärlig ledare för Förorten i centrum.

Genom att bjuda in människor från olika delar av Stockholm och låta dom samarbeta kring ett konstprojekt vill organisationen Förorten i centrum skapa möten mellan grupper som annars sällan möts. Samtidigt vill man lyfta frågan om vem som har makten över det offentliga rummet, och möjligheten att förändra det. Ett av konstprojekten finns i Stockholmsförorten Husby. Under fem månader förra året skapades Sveriges största muralmålning där. 260 personer hjälptes åt med den 60 meter långa väggmålningen och under oroligheterna i Husby tidigare i år var Saadia Hussain rädd att väggen skulle vandaliseras.

- Men ingenting har hänt med den väggen. Och det säger väldigt mycket om hur man tar ansvar för det man har varit med och påverkat. Det är det enda bevis vi har på att det här är bra, det här är rätt.

"Vem är staden?" är ett samarbete mellan arkitekturmuseet, kulturhuset, mimeta, och kulturhuset Godown arts centre i Nairobi - en växande storstad som i likhet med Stockholm står inför utmaningen att motverka social, etnisk och ekonomisk segregation. Museet vill tillsammans med utställningens deltagare försöka locka en publik som kanske annars inte går på museum, bland annat genom interaktivitet, där besökarna är med och skapar konsten. Men det krävs en del jobb berättar Saadia Hussain.

- Vi har pratat väldigt öppet om vilka som känner till Skeppsholmen och vilka som har besökt museet. Hur man vi hjälpa våra medborgare att upptäcka platsen och skapa ett intresse för vad som händer och tillgängliggöra det också? frågar sig Saadia Hussain, konstnärlig ledare för Förorten i centrum.

"Vem är staden? - möten mellan Nairobi och Stockholm" har vernissage imorgon på arkitektur- och designcentrum, tidigare arkitekturmuseet i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista