Kraftigt ökade tv-licensintäkter i Tyskland

1:42 min

En halv miljard euro mer än beräknat. Så mycket tjänades in på den nya radio- och tv-licensen i Tyskland sen den infördes vid årsskiftet. Det avslöjades nyligen i tyska medier. Och det här har väckt stor debatt och diskussioner om avgiften måste sänkas igen.

Ja, omkring 500 miljoner euro, alltså motsvarande knappt 5 miljarder kronor mer i intäkter per år ser den nya tyska Radio och TV - avgiften ut att leverera. Detta enligt uppgifter i tidsskriften Der Spiegel, som tyska myndigheten KEF, som ansvarar för avgiften.

Det är nästan sex gånger så mycket mer än tidigare uppskattningar om den nya avgiftens effekter gjort gällande.

Omläggningen av avgiften var väldig omstridd när den genomfördes eftersom många fler tyskar med det nya systemet nu måste betala full avgift, som ligger på nästan 18 euro, dvs omkring 160 kronor i månaden.

Tidigare kunde t ex hushåll med bara en radioapparat eller dator i huset komma undan med ungefär en 50 - lapp i månaden. Tidigare kunde även personer med vissa former av funktionerhinder slippa att betala, men måste nu betala en mindre summa. Den nya avgiften gäller också många fler företag än tidigare.

De nya uppgifterna, som fortfarande inte bekräftats KEF, gör nu diskussionen om den nya avgiften ännu hetare i Tyskland. Sen tidigare pågår flera rättstvister om avgiften.

Till exempel har ett av Tysklands största hyrbilsföretag gått till domstol med avgiften, eftersom man med de nya reglerna måste betala en liten summa i Radio och TV - avgift även för varje hyrbil.

Men från politiskt håll hörs nu redan röster som kräver att de betydligt större intäkterna än beräknat måste användas för att sänka avgiften.

Avgiften finansierar bland annat de stora TV - bolagen ARD och ZDF samt radiobolaget DeutschlandRadio. 2012 fick bolagen in sammanlagt motsvarande 67 miljarder kronor på avgiften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista