Gävle fristad snart för bildkonstnärer?

1:02 min

Gävle kan bli den första kommunen i landet att ta emot en förföljd bildkonstnär. Sent i eftermiddags meddelade kommunens kultur- och fritidsnämnd att den går vidare med ett förslag om det till kommunfullmäktige.

Det är kommunens miljöpartister som föreslagit att Gävle inte bara ska bli fristad med inriktning mot bildkonstnärer, och "det har nämnden ställt sig bakom", berättar nämndens ordförande socialdemokraten Lars Göran Ståhl:

- Dels är det som så att när vi tittar på de här fristadsdelarna har det tidigare framför allt handlat om författare, men även bildkonstnärerna behöver få fristäder. Då har det föreslagits här att vi tittar då på bildkonstnärerna och vi har som jag tycker ett mycket väl fungerande konstcentrum, med vår konsthall här i Gävle, så att vi skulle vara mycket lämpliga med vårt konstutbud att bli en fristadskommun för en bildkonstnär, säger Lars-Göran Ståhl.

Det finns ju en bildkonstnär från Armenien som heter Narek Aghajanyan som bor i er närhet och som söker uppehållstillstånd i Sverige - är det honom ni tänker på?

- Vi har tagit ställning till motionen, utan att titta på någon person.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Moderaterna och folkpartisterna i nämnden reserverade sig.

Sverige har idag sju fristäder som hittills enbart tar emot konstnärer som arbetar med det talade eller sjungna ordet - nyligen blev Göteborgs den första fristaden i Sverige att ta emot en palestinsk rappare, till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista