Museichef anklagas för svågerpolitik

Chefen för Naturhistoriska Riksmuseet, Jan Olov Westerberg, anklagas för dåligt ledarskap och svågerpolitik, det skriver Dagens Nyheter i dag. Anklagelserna, som kommer från personal på museet, har skickats anonymt till Kulturdepartementet och de gäller bland annat att Westerberg ska ha gett fyra vänner tjänster på museet och dessa också ska ha fått högre lön än annan personal.

Det är dock oklart hur många i personalen som ligger bakom brevet. Kommunikationschefen på Naturhistoriska Riksmuseet Christina Kåremo Sköldkvist säger att det gjorts avsteg från rekryteringspolicyn.
- Men vi kände att vi gjorde rätt i sak, säger hon till Dagens Nyheter.

I brevet, adresserat kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, står bland annat att "hos en stor del av personalen, det gäller både forskningsavdelningen som resten av museet, har han inget förtroende. Värst är hans svågerpolitik, när han skapar tjänster som inte tidigare funnits på museet och anställer sina kompisar."

Jan Olov Westerberg säger, via Naturhistoriska riksmuseets kommunikationschef, till kulturnytt att det är svårt att bemöta anonyma påståenden och att han önskar ett öppet klimat på museet, där var och en kan säga sin mening och komma med kritik, ris såväl som ros.

Erika Ring på fackförbundet ST inom kultursektorn säger att hon mycket väl känner igen kritiken som riktats mot Jan Olov Westerberg, men hon tror ändå inte det är något stort antal anställda som ligger bakom det anonyma brevet.

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".