"The Counselor" av Ridley Scott

1:32 min

"The Counselor" heter den nya filmen av regissören bakom "Blade Runner", "Alien", "Gladiator" och senast "Prometheus" - nämligen Ridley Scott. För manus står Cormac McCarthy som skrev boken "No Country For Old Men". Och det saknas inte stjärnor framför kameran heller: Michael Fassbender, Cameron Diaz, Brad Pitt, Penelope Cruz, och Javier Bardem har alla stora roller, så vår recensent Gunnar Bolin gick till biografen med rätt stora förväntningar.

Ja, och den som envisas med att förneka den värld han befinner sig i är The Counselor själv, advokaten, spelad av Michael Fassbender och det dräller av såna här högstämda repliker, ofta utsagda av någon högt upp i en gangsterhierarki där vare sig sättet man dödar nån på eller varför är något som stör nattsömnen.    

"The Counselor" är en film som mest av allt "förefaller vara". Det är som om en av alla de där Tarantinoepigonerna vi så för så där tio femton år sen, de som trodde att det räckte med att lägga in några replikskiften om populärkultur eller något detaljerat om nån bisarr händelse de varit med om, som om det gav filmen en sorts air av smarthet och förfining.

Tarantino är en mästare i facket. Många av hans scener kan jag se om och om igen och njuta av precisionen  och humorn i de vansinnigaste replikerna. "The Counselor" är, trots att det sägs en massa saker jag vare sig har hört förr eller vill höra igen, en av de mest klichéfyllda filmer jag sett på länge. Och en av de mest påfrestande muskelstinna. Javier Bardem är den enda som kommer undan och då för att jag hoppas att han medvetet spelar så töntigt.

Cormac McCarthy skrev aldrig manus till "No country for old men", det gjorde Bröderna Cohen, på hans bok, uppenbarligen en av orsakerna att den blev så bra. Att Ridley Scott kan bättre, det vet jag och kanske ska Cormac McCarthy lämna manusskrivandet och hålla sig till böckerna.