Sopran tar saken i egna händer

2:35 min

Just nu sjunger sopranen Erika Sunnegårdh  titelrollen i " Turandot"  på Kungliga Operan i Stockholm och i dagarna ger hon också  ut en egen skiva på egen hand. Det är inget ovanligt inom populärmusiken men sällsynt  i operasammanhang.

 - Jag fick ett erbjudande om ett fantastiskt partnerskap med Malmö Symfoniorkester där de erbjöd mig orkesterns tid. Och i partnerskapet är det jag som  producerar och tog hand om allting annat runtomkring, och valde repertoar och tog hand om all design och producerandet, säger sopranen Erika Sunnegårdh  om sin färska skiva med  Malmö Symfoniorkester under ledning av dirigenten Will Humburg.

-Jag har jobbat med egna pengar för att  få fram skivan och till och med första december  kör jag ett crowdsourcing projekt via kickstarter.com . Det  är en online plattform där man har ett utbyte mellan artist och publik, där publiken går in med  allt från en  dollar till mycket högre summor.

Förhoppningen   är att Erika Sunnegårdh under den här månaden ska kunna få tillbaka en liten del av sina utgifter och att skivan sedan kan laddas ner gratis från hennes hemsida.

Vad möter hon då får reaktioner från kollegor och andra?

– Blandade reaktioner. Mestadels förundran- men oj kan man göra så?  Det har ju gjorts i popbranschen väldigt länge, men inom  den klassiska branschen,  framför allt med stora orkesterverk, så är det ju väldigt dyrt att spela in, så att  man måste ha pengar att lägga ner på det. Men det betyder ju inte att man nödvändigtvis ska jobba gratis. Jag tror verkligen  innerligt att man ska betala artister för deras  arbete och det har jag gjort. Jag har betalat alla som var med på den här skivan, kanske inte så mycket som dom är värda men nog för att de skulle komma och leka med mig, så att säga, säger Erika Sunnegårdh och skrattar..

-Förr i tiden, 30 -40 år sedan,  så hade många artister skivkontrakt eller gjorde soloskivor men så är det inte nu. Nu finns inte så mycket skivkontrakt i den klassiska eller traditionella bemärkelsen och jag har väldigt många kollegor som  jag skulle betala pengar för att höra på skiva  i mina hörlurar.  Det finns en absolut brist på marknaden i omfattningen av artister som blir inspelade. Men det är sällan  man hör de här artisterna som har varit med i spelet i tio-femton år  och som verkligen har  renodlat sin  konstform, är arbetande musiker och har  byggt upp en artistisk personlighet. Jag tycker att det fattas det på marknaden,  helt klart, påpekar Erika Sunnegårdh..

Kerstin Berggren
kerstin.berggren@sr.se