Donizettis Kärleksdrycken på Göteborgsoperan

2:27 min

En speciell kärleksdryck som plötsligt gör alla och envar kära - det är mycket populär bild för blixtrande förälskelse, vare sig det handlar om djup tragik som i Wagners Tristan och Isolde eller, som på Göteborgsoperan i helgen, bredaste komik i Donizettis Kärleksdrycken.

Det är Stina Ancker som har regisserat den, av Magnus Lindman, helt nyöversatta operan.

Det är så roligt när det blir teater på operascenen - när det händer saker hela tiden utan att det stör den röda tråden. På Göteborgsoperan finns det till exempel två spänger vid sidan av scenen som kopplar ihop scen och salong. De utnyttjas flera gånger och det gör att den stora kören och solisterna drar in oss i den här rom com-operaföreställningen - för det är lite så som Kärleksdrycken kan kännas.

En mycket igenkännbar skrattspegel där vår enfaldiga godtrogenhet och godhjärtade kärlekstörst syns.

Den tafatte bonden Nemorino är våldsamt förälskad i den rika jordägaren Adina men kan inte få till uppvaktningen. In kommer rivalen, militären Belcore och sen den kringresande medicinförsäljaren Dulcamara. Ni kan gissa resten. En kärleksdryck köps och allt vänds upp och ner till mängder av melodier...

Stina Ancker och produktionsteamet har gjort scenen till en cirkusmanege som blir festplats, torg och bakgata. Här kan allt lättsamt överdrivet ske utan att det verkar underligt.

Det som ytterligare förstärker lustigheterna är Magnus Lindmans nyöversättning som gör komiken omedelbar - det är lättare att skratta åt skämt på modersmålet. Dessutom har han moderniserat språket i precis rätt mängd. Här är "nån på banan igen" och en annan är en "loser".

Musikaliskt då - ja, det beror på vad man är ute efter. Vill man ha belcanto-operans vidunderliga precision och glansfulla höjdtoner till febrig orkestermusik - då är det här inget. Men vill man ha det tätt sjunget och agerat och riktigt teatermusikaliskt orkesterspelat, lett av Tobias Ringborg - då är det här rätt. Klarast lysande är Elin Rombo som Adina - ledighet och exakthet samtidigt.

Premiären i helgen sändes direkt i grannkanalen P2 och ligger kvar för lyssning under 30 dagar.