Carson McCullers: "Hjärtat jagar allena"

2:14 min

Carson McCullers var bara 23 år gammal när hon 1940 publicerade sin debutroman "Hjärtat jagar allena". En banbrytande skildring av människors liv i en liten stad i amerikanska södern. Nu kommer den i nyutgåva på svenska med förord av Monika Fagerholm.

"Det fanns två dövstumma i staden..."

Romanen börjar så men det fanns också en svart läkare med en förtärande vrede, en flicka som drömde om att bli en stor kompositör och en restuarangägare som borde ha fått vara en mamma.

Carson McCullers Hjärtat jagar allena befolkas helt och hållet av människor. Vibrerande och outgrundliga.

Jag tänker på den uppdelning av romaner i antingen politiskt angelägna eller konstnärligt komplexa, som gjorts i spalterna på sistone. Kanske har vi faktiskt hamnat i ett antingen eller.

Så passande då att denna amerikanska klassiker kommer i nyutgåva just nu. Med sin sugande suggestiva och ändå enkla prosa. Med sina klassklyftor och sin dallrande förkrigstid - Hitler som en abstrakt fasa någonstans långt borta i Europa. Rasmotsättningarna en ännu inte detonerad bomb, i denna lilla stad i Georgia är förtrycket sammansmält med människornas själva vara, endast den plågade Doktor Copeland talar högt om det som står på gatorna och stirrar alla i ögonen.

De politiska förutsättningar som präglar var och en av dessa människor utan att de blir sin strukturella belägenhet. Flickan Mick som bär sin dröm om musiken genom dagar av skrikande småbröder, kommunisten Jake som bara kan skrika ut orättvisorna och skölja ned dem med whiskey, aldrig påbörja någon verklig förändring.

De kliver ut ur boksidorna, genom decennierna, sätter sig i mitt vardagsrum och berättar.

Så som de berättar för den dövstumme, Mr Singer, som sedan han blivit av med sin ende vän flyttar in i ett inackorderingsrum och där får ta emot de plågades alla hemligheter. De gör hans tystnad till en oändlig, upphöjd visdom, de förvandlar honom till den behöver.

Liksom han gjort sin vän, stadens andre dövstumme, till ekokammare för sin själs innersta, gjort honom till själva förutsättningen för sin existens.

Så där som vi gör.