Hasselbladspriset till Lee Friedlander

Det blir den amerikanske fotografen Lee Friedlander som blir den 25 mottagaren av Hasselbladspriset. Priset är på en halv miljon kronor och delas ut i Göteborg i november. Friedlander, som är 70 år och har varit aktiv sedan femtiotalet, får det ”för sitt sätt att registrera företeelser i vardagslivet” enligt motiveringen. Och han säger själv att kameran är smartare än han.

- Kameran ser mer än jag.

Lee Friedlanders arbete kan betecknas som ”straight photography”, han rör sig i den amerikanska vardagen med lätt utrustning. Hasse Persson, intendent på Hasselblad center, som också rört sig med kamera i den amerikanska vardagen sedan 60-talet, tycker det är ett bra val.

- Det är en perfekt pristagare som skulle kunnat få Hasselbladspriset under de senaste 12-15 åren, säger han. Friedlander företräder den dokumentära genren och ursprungligen den s.k. ”street photography-genren”. Den var populär på 70-talet och belönas nu äntligen, säger Hasse Persson, som tillägger att valet ligger i mittfåran och Lee Friedlander är en av dom mest kända fotograferna i vår tid. Valet av den 25:e pristagaren kunde inte vara bättre!

Bo Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".