Inga studenter med intellektuellt funktionshinder på scenskolorna

3:07 min

Mellan januari och mars i år har minst fem olika föreställningar med intellektuellt funktionshindrade skådespelare premiär. Teatersällskap som glada Hudik och Moomsteatern i Malmö har öppnat för olika typer av skådespelare - men på de stora scenskolorna finns ingen intellektuellt funktionsnedsatt student. Kulturnytt har varit med på en repetition av föreställningen "Se oss".

Pjäsen "Se oss" handlar om rätten till sin egen kropp och sexualitet. Skådespelarna har LSS-behov, som bland annat omfattar rätt till personlig assistans, och ingen av dem har professionell skådespelarbakgrund. En av dem är Ellinor Belin och hon skulle vilja fortsätta med skådespeleriet.

-Ja, absolut, jag skulle själv kunna tänka mig att söka till någonting, men som sagt, det finns ingenting idag och jag är jätteglad att Nanna och Magnus tog upp det här projektet med rätten till vår kropp då. Sen att de byggde på det i en teater och att vi fick vara teaterspelarna liksom. Det är guld värt, säger hon.

Den som gått gymnasiesärskolan saknar helt högskolebehörighet och kan inte söka till universitet. Men när det gäller konstnärliga utbildningar kan alla söka via antagningsprov och studenter kan i vissa fall få dispens från högskolebehörigheten, om man kan tillgodogöra sig innehållet i utbildningen.

Trots det finns ingen student med intellektuell funktionsnedsättning på någon av de fyra stora skådespelarutbildningarna i Sverige.

Maria Sedvallson spelar också i "Se oss". Hon har spelat en del amatörteater, men har mer eller mindre gett upp tanken om skådespelarutbildning, det skulle behövas mer stöd i så fall.

-Jag har ju länge drömt om det, men jag har insett också att det kräver för mycket, säger hon. 

På vilket sätt är det du inte tycker att det funkar?

-Jag är nästan mer eller mindre beroende av att folk säger "gör si, gör så" och när inte det finns, så funkar det inte. Då blir det att man tvivlar på sig själv och känner - nä, jag fixar det inte.

Nanna Castillo regisserar pjäsen se oss. Hon tror att scenskolorna skulle vinna på att ta in studenter med funktionshinder och LSS-behov.

-Inte bara för att få deras historia berättad, utan därför att de här människorna kommer med en helt annan erfarenhetsbakgrund. Om de stora institutionerna tar in personer med särskilda behov tror jag helt enkelt att de gör mer än en allmän samhällstjänst.

Även om dörren till de stora scenskolorna ofta är stängd för de med intellektuell funktionsnedsättning, finns det alternativ. Folkhögskola är ett sådant och sedan 2012 kan både de som gått vanliga gymnasieskolan och gymnasiesärskolan gå en kulturkommunikatörsutbildning på yrkeshögskolan i Bollnäs. Camilla Lucchesi är lärare på utbildningen och tror att det finns en rädsla bland de stora scenskolorna.

-Sen tror jag också att det finns en rädsla någonstans för vad som händer med kvalitén när man plockar in personer som har en annan kapacitet just intellektuellt, säger hon.

Vad tycker du händer med kvalitén?

-Jamen jag tycker kvalitén blir bättre. När personer går och ser en föreställning till exempel så representerar ju publiken förhoppningsvis ett tvärsnitt av befolkningen och då ser inte jag varför inte de som är på scenen inte ska representera samma tvärsnitt.

I morgon kan du höra Maria Johansson från skådespelarutbildningen på STDH i Stockholm prata om orsakerna till avsaknaden på scenskolorna. Centerpartisten Per Lodenius pratar om vilka förslag som finns politiskt.