Biståndsminister Hillevi Engström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen håller inte med i kritiken mot minskat bistånd

2:03 min

Svenskt bistånd till renodlade kulturprojekt minskat dramatiskt de senaste tio åren sedan regeringen beslutade att stödja färre länder och istället ge pengar till bland annat yttrandefrihetsprojekt. Elisabet Olofsson som i 20 år arbetat med SAMP, ett globalt museinätverk är kritiskt till det och menar att det i förlängningen kan påverka utveckling och demokrati i dom afrikanska länder dom samarbetar med.

– Om museerna skulle tvingas stänga helt och hållet så betyder ju det att en plats där människor kan få ge uttryck för sina idéer, sitt engagemang och utveckla sin roll i samhället försvinner, säger hon.

Totalt har utbetalningarna från SIDA till kulturprojekt dom senaste tio åren minskat från 180 till drygt 40 miljoner kronor. Det är en femtedel av var det var i mitten av 00-talet. En av de tre områden regeringen särskilt valt att prioritera inom biståndet är demokrati. Flera organisationer som arbetar med kulturbistånd som Kulturnytt pratat med menar att regeringen missar demokratimålet genom att dra ner på kulturbiståndet.

Biståndsminsiter Hillevi Engström håller inte med i kritiken och menar att regeringen jobbar med målet genom att öka stödet till medier, demokratiaktivister och yttrandefrihetskämpar:

– Stödet till demokrati och mänskliga rättigheter ligger nu på en kvarts miljard kronor. Vi har också inrättat frihetsmiljarden som syftar till att stödja bloggare och författare som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Men vi från regeringen lägger oss inte i hur man aretar med de här frågorna, man kan använda sig av teater och andra former. Men regeringen har inte en speciell pott för kulturellt bistånd.

Organisationer som tidigare jobbade med kulturbistånd eller som jobbar med kulturbistånd som Kulturnytt pratat med menar att regeringen missar demokratimålet. Hur tänker du kring det?

– Jag delar inte den analysen, för mig är det viktigt att lyssna på de som utvärderar bistånd och Sverige får gott betyg. Samtidigt menar de att Sverige har varit för dåligt fokuserade, att vi har varit på för många platser och jobbat med för många områden. Och för mig kommer de fattigaste människornas behov allra först, säger Hillevi Engström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista