PISA-rapporten visade att endast tre OECD-länder hade sämre resultat än Sveriges när det gäller läsförståelse. Foto Bertil Enevåg Ericson/TT

Årskrönika Kulturpolitiken 2013

Årskrönika Kulturpolitiken 2013
2:07 min

I år är det supervalår med val till EU-parlamentet och Sveriges riksdag, kommuner och landsting. Kulturnytt kommer så klart att bevaka de kulturpolitiska debatterna och förslagen som läggs fram, men hur har 2013 varit ur ett kulturpolitiskt perspektiv?

Bildning eller brist på sådan har varit nyckelordet 2013. Allra mest högljudd har debatten varit kring den senaste PISA-rapportens alarmerande resultat om svenska barns dåliga kunskaper i läsning. Och ännu värre de förstår inte heller vad de läser.

I somras antog debatten en annan skepnad men det handlar i grunden om samma sak; inställningen till bildning och kultur i Sverige. Då pratades det om franska affärsmän som inte vill luncha med sina svenska kollegor för att de är så obildade och bara vill prata pengar.

När det gäller barn och läsning så har debatten mest karakteriserats av att de politiska partierna skyllt på varandra, men för en månad sedan presenterade regeringen Läslyftet. Från utbildningsdepartementet kommer 300 miljoner kronor som under fyra år ska gå till att utbilda lärare i effektiva metoder i läsning och skrivning. Från kulturens sida ligger nu ansvaret på Statens kulturråd som från kulturdepartementet har att fått blygsamma 15 miljoner att fördela i år.

Och på samma tema: 2013 antogs en ny bibliotekslag. Helt ok var väl det allmänna omdömet om den. Jag saknade bibliotekarierna, ingenstans nämns deras roll i lagen, ja ordet bibliotekarie finns inte med alls i lagtexten. Med tanke på den utmaning som vilar på denna yrkeskår inte minst när det gäller att få svenska folket att läsa mer är det lite märkligt kan jag tycka att man inte formulerar sig kring deras betydelse. Förändringen i den nya bibliotekslagen är att man mer än förut vill premiera den kvalitativa litteraturen på biblioteken. Inte heller det är oproblematiskt eller som en lärare i skoldebatten uttryckt det; det svåra är att locka till läsning över huvudtaget, vad barnen läser är mindre viktigt. 

Partipolitiskt har kulturfrågorna inte varit särskilt högt prioriterade under 2013, varken hos alliansregeringen eller oppositionen. Vad oppositionen kommer att försöka locka med återstår att se, men jag skulle bli förvånad om inte bildning förblir nyckelordet även 2014. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".