Dansk public service-kanal får kritik

DR: Det måste finnas plats för public service att göra TV för unga
2:31 min

I Danmark får den ett år gamla TV-kanalen DR3 stark kritik av den borgerliga oppositionen. Ändra eller lägg ned, anser till exempel liberala Venstre. Kanalen som särskilt riktar sig till unga vuxna anklagas för att vara allt för kommersiell och på så sätt konkurrerar med dom reklamfinansierade kanalerna.

Amerikanska The Office är bara en av dom populära utländska serier som sänds i DR3 - DR:s tevekanal för unga vuxna. Men det handlar inte bara om underhållning utan också dokumentärer och dokuserier av mer spektakulära slag. Danska inslag under gårdagskvällen var till exempel ett satirprogram och första delen i en serie om människoförsök.

Utbudet har fått den borgerliga oppostitionen i Danmark att reagera, nu vill dom att kanalen förändras eller läggs ned säger Ellen Trane, som är talesman för liberala Venstre när det gäller frågor om just media och public service.

Men på DR tycker man annorlunda - Mediedirektör Gitte Rabøl är chef över allt det som publiceras på DR och säger att Public Service-uppdraget innebär att man måste ha något för alla danskar - även dom yngre. Och det motiverar DR3, även om man har mycket utländskt material. Eftersom man på bästa sändningstid också har danska produktioner.

-- Vi skiljer oss från dom kommersiella kanalerna eftersom vi också har vetenskap, dokumentärer, sport och musik, säger Gitte Rabøl på DR. Och tycker att det måste finnas plats också för Public Service att göra TV för unga tittare.

DR har sex olika Tv-kanaler. Huvudkanalen DR1, samhällskanalen DR2, DR3 för dom unga vuxna, DRK för kultur, historia och livsåskådning, och så två barnkanaler - en för yngre och en för äldre barn.

Och det kanske är för mycket om man jämför med resten av Norden säger Ellen Trane från liberala Venstre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".