"Ingen kan stoppa mig från att göra det jag tror på"

3:22 min

Ännu ett blodigt år har passerat i Syrien och något eldupphör syns inte i sikte. Världssamfundet har svårt att komma överens i Syrienfrågan som också är en vattendelare bland arabländernas befolkning och inte minst bland dess artister. En av de få musiker som faktiskt har uttalat sig öppet om konflikten är den palestinska stjärnan Rim Banna. Många andra artister är rädda för att gå miste om spelningar och förlora sina fans berättar hon på besök i Berlin.

– Jag har också förlorat många av mina fans på att öppet kritisera den syriska regimen, berättar den palestinska sångaren, kompositören och aktivisten Rim Banna.

Hon är lika mycket aktivist som musiker, säger hon. Rim Banna är ett stort namn i arabvärlden. Men inte enbart för sin sångröst och musik, utan också för sina politiska uttalanden och en del av sina låttexter som handlar om det palestinska folkets lidande. Men det var genom sina arabiska vaggvisor som hon blev känd i Europa och USA; genom den norskproducerade samlingsskivan, "Lullabies from the Axis of Evil" eller vaggvisor från ondskans axelmakter där hon bidrog med två vaggvisor. Annars sjunger Rim Banna också låtar med klassisk och samtida arabisk lyrik av poeter som den palestinske Mahmoud Darwish, en av arabvärldens främsta 1900-talspoeter.

Rim Banna är född och uppvuxen i Nasaret, som är den israeliska stad som har störst palestinsk befolkning. Förutom de 5 år som hon studerade på musikkonservatorium i Moskva, har hon alltid bott i Nasaret.

– Det finns de som tycker att jag ska hålla mig till mitt eget lands konflikt. Men jag kan inte försvara rätten till frihet i mitt land och sen ignorera att människor i vårt grannland dör i sin kamp för frihet, säger Rim Banna.

Hon har en palestinasjal virad runt halsen där hon sitter i hotellfoajén i Berlin och det är bara några timmar tills hon ska ta emot ett pris. Ibn Rushdpriset instiftat för närmare 15 år sen för att uppmärksamma intellektuella, journalister och konstnärer från arabvärlden som utmärkt sig inom tanke- och yttrandefrihet.

Det är framförallt ett cyberkrig som förs mot de artister som vågar uttala sig om Syrien. Rim Banna har fans runt hela världen, överallt där det talas arabiska. Och så fort hon gör ett uttalande på sin offentliga fansida på nätet så bombarderas hon med hotfulla meddelanden, sexuella trakasserier och svordomar.

Det är den regimtrogna Shabiha-milisen i Syrien som även har organiserat sig på nätet, säger Rim Banna. Också en del palestinier har kritiserat hennes ställningstagande mot Bashar Assad, offentligt i bland annat tidningar. Och när Rim Banna åkte med en internationell konvoj med förnödenheter till Syrien, blev hon efteråt kallad till den israeliska säkerhetstjänsten. De menade att det hon gjort var olagligt.

– Ingen kan stoppa mig från att göra det jag tror på, blev svaret till den israeliska säkerhetstjänsten den gången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista