Insane Clown Posse. Foto: Romain Blanquart/AP/TT

Insane Clown Posse stämmer FBI: Helt rätt, tycker svensk Juggalo

1:54 min

Hiphopduon Insane Clown Posse (ICP) stämmer den federala amerikanska polisen FBI och USA:s justitiedepartement för att de felaktigt pekat ut gruppens fans som ett kriminellt gäng.

Insane Clown Posse är kända för sina kontroversiella texter och för att de båda medlemmarna Joseph Bruce och Joseph Utsler sminkar sig som clowner. Många av bandets fans, som kallas Juggalos, har också anammat clownstilen.

Bakgrunden till stämningen är en rapport om kriminella gäng från 2011 där Juggalos pekas ut som ett "löst organiserat hybridgäng" som emellanåt ägnar sig åt brott som misshandel, stöld och skadegörelse. Hiphopduon menar att rapporten lett till att deras fans har trakasserats av polis och nekats arbeten. Enligt stämningen är det ett brott mot yttrandefriheten att peka ut "hundratusentals musikfans" som gängmedlemmar på grund av att "några få individer" begår brott.

Kulturnytt har pratat med en av få svenska Juggalos Alexander Eriksson Högmark och han tycker att det är bra att ICP stämmer FBI och säger att han tror att de gängkvalificerats för att de har mycket atteraljer som loggor och slang, men att de inte är farligare än andra musikfans.

– De här tecknena typ som när vi hälsar på varandra. Vi säger: "woop woop", "MCL" – much clown love och sen just Hatchet man-loggan, jag tror att det är det som blir lite gängkvalificerat.

Och du tror inte att Juggalos skulle vara mer kriminella än någon annan typ av fankulturgrupp?

– Nej, verkligen inte. Fan, när man lyssnade på Mozart, när han var inne, de var säkert kriminella på den tiden, men det blev ändå inget liv om det. Det är ingen skillnad alls, vi är vanliga människor som lyssnar på en viss musik och vi har friheten att lyssna på vad vi vill också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista