Ariana Neal och Michael B. Jordan från filmen "Last stop Fruitvale station". Foto: Ron Koeberer/AP/TT

"Last stop Fruitvale station" av Ryan Coogler

Johan Knutsson recenserar "Last stop Fruitvale station"
2:13 min

Oscar Grants död på nyårsdagen 2009 blev stora nyheter i USA och vållade kraftiga protester. En vit polis sköt en obeväpnad svart man i ryggen på en pendeltågsstation efter ett bråk. Ryan Coogler långfilmsdebuterar nu med den prisbelönta filmen "Last stop Fruitvale station" som skildrar Oscar Grants sista dag i livet.

Ryan Coogler låter filmens utgång bli helt uppenbar redan från start genom att visa en av de många filmer som spelades in med mobiltelefoner och digitalkameror under den första natten 2009. Natten då Oscar Grant sköts i ryggen av en polis på Fruitvale station på väg hem från nyårsfirande i San Fransisco.

Den dokumentära prägeln av ett skakigt mobilklipp tar regissören Ryan Coolger med sig in i den verklighetsbaserade fiktionen. Den lätt rörliga handkameran fångar Oscar Grants sista dag i livet. Lämna dottern på dagis, hämta dottern, handla krabba till mammas födelsedagaskalas däremellan. Men det är inte bara vardagen som pågår.

Michal B Jordan som spelar Oscar gör också ett makalöst men subtilt porträtt av en man som försöker vända sitt liv bort från kriminalitet och otrohet. Och Michael B Jordans små nycker av ilska, sorg och ofullkomlighet  lyckas nästan dölja filmens brister i manus. Oscar Grant framställs emellanåt som en så god, så fullkomligt renad människa att tankarna går till ett avsnitt av Oprah.

Och filmens stora styrka är trots allt det så väntade slutet. Det klaustrofobiska tumult som utbryter och skottet som går av. Det är så fullkomligt hjärtskärande. Mycket tack vare fler goda skådespelarinsatser, bland annat av Octavia Spencer som spelar Oscars mamma och Melonie Diaz som spelar hans flickvän.

Precis som Michael B Jordans skådespeleri ligger filmens politiska sprängstoff och pyr under ytan. Frågor om rasism och klass lämnas därhän. Och tur är väl det, för det är frågor som ständigt ska ställas, inte besvaras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".