Foto: Mattias Klefbeck på Klartext

"Stora grupper lämnas åt sitt öde"

2:13 min

Hård kritik mot förslaget att lägga ner Centrum för Lättläst för att istället skapa ett kunskapscentrum för litteratur på lättläst svenska som i huvudsak riktar mot personer med funktionshinder.

Stiftelsen Centrum för Lättläst bildades för 26 år sen och arbetar idag på uppdrag av regeringen med att göra texter tillgängliga för människor som har av olika anledningar har lässvårigheter, som personer med funktionsnedsättningar, dyslexi, invandrare och äldre.

För ett halvår sen kom ett förslag om att göra om arbetet med litteratur och nyheter på lättläst svenska.

I den föreslås Centrum för Lättläst försvinna och arbetet ska inte längre riktas mot skolan. Istället ska ett kunskapscentrum med inriktning specifikt på personer med funktionshinder inrättas. Idag är sista remissdagen. Och kritiken är hård.

– Problemet med utredningen är att man vill avgränsa området som det här kunskapscentret ska syssla med till enbart det de kallar de primära målgrupperna och det är ju som till exempel har utvecklingsstörning. Och de väldigt stora grupperna som till exempel den senaste PISA-utredningen har visat behöver stora satsningar på lättläst litteratur och på kunskap om sin problematik. De grupperna föreslår utredningen att det här kunskapsscentret ska prioritera ner. Det är den stora bristen tycker vi. Vi menar att dom grupperna lämnas lite grann åt sitt öde, säger Kalle Güettler som är ordförande för Författarcentrum Öst.

I fjol presenterade lättlästutredningen sitt förslag om att stiftelsen Centrum för Lättläst ska avvecklas och istället ingå i Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Där ska ett nytt nationellt kunskapscentrum för litteratur och nyheter på lättläst svenska bildas med en tydlig målgrupp: personer med demens, utvecklingstörning eller funktionshinder som försvårar läsning i hög grad.

Av de inkomna remissvaren som Kulturnytt tagit del av säger en majoritet att de är positiva till huvudförslaget om ett kunskapscentrum - men indelningen i målgrupper får hård kritik. Kalle Güettler på Författarcentrum igen:

– Samhället får inte svika alla andra väldigt breda grupper, och deras behov är enormt stora. De behoven kan inte enbart täckas av en kommersiell förlagsmarknad. För lönsamheten är så liten och det finns små grupper även inom dem som de kallar sekundära som inget förlag skulle vara intresserat att producera för, säger Kalle Güettler.

Vad innebär det att uppdraget för skolan försvinner?

– Det innebär att våra resultat i nästa PISA-undersökning kommer sjunka ännu mera. Det behövs mycket mera lättlästlitteratur för många grupper inom skolan och det behövs väldigt mycket mer kompetens bland personalen som förmedlar. Både lärare och bibliotekarier.

Kulturdepartementet har ännu inte hunnit ta ställning till de inkomna svaren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista