Möte mellan gammalt och nytt i "Beethoven & Beyond"

2:03 min

Norrlandsoperan i Umeå inleder Kulturhuvudstadsåret 2014 med Beethoven & Beyond. Det blir 4 konserter med 9 symfonier 9 nyskrivna speglande verk med start i morgon.

– En utmaning för alla inblandade, det är som ett musikalisk "tour de ski" helt enkelt. Både publik, musiker och dirigent sätts på prov. Det är mycket Beethoven, men vi försöker då konstrastera upp detta med nyskrivna verk och det är där jag tror det är där vi skapar ett väldigt intressant möte, säger Marco Feklistoff musikchef på Norrlandsoperan.

Det blir ett möte där det skiljer 214 år från det första som Beethoven skrev till de nio nya verken skrivna för detta tillfälle. Marco Feklistoff säger att man framför allt valt bland kompositörer som Norrlandsoperan tidigare arbetat med och en av dessa är Kim Hedås. Hon har, passanad nog för detta, i höst disputerat på Göteborgs universitet där hon jämför musik med annat. Hon gladdes åt uppdraget att reflektera sig i Beethoven.

– Otroligt intressant att få gå in i Beethovens musik på det här sättet när man då ska tänka sig att skriva något som fungerar på konsert tillsammans med Beethovens tredje symfoni. Det jag intresserat mig för är Beethovens dubbelhet i musiken, säger Kim Hedås.

Till viss del finns kopplingar att hitta i hennes komposition till Symfonin Eroica. Däribland namnet på stycket RE:CAI:O där hon flyttat om bland bokstäverna.

Rumon Gamba, Norrlandsoperans chefsdirigent med stor passion för Beethoven säger att uppdraget med nio symfonier och nio uruppföranden blir en utmaning. Han ville inleda kulturhuvudstadsåret 2014 med något "galet" som fräschar upp och sopar bort damm och spindelnät.

– Men det kommer att bli hårt arbete för både mig och orkestern, säger han till Kulturnytt.

Beethovenexperten Åke Holmqvist, tidigare chef för Stockholms konserthus, finns också med i Umeå för att ge den publik som vill ytterligare dimensioner av skaparen till de nio symfonierna.