V: 1% av statens budget till kultur

2:26 min

Igår avslutade vänsterpartiet sin kongress i Stockholm. Kongressens stora uppgift var att enas kring uttalande inför riksdags- och EU-valen och partiets profilfråga nej till vinster i välfärden. Men detta att fokusera på ett budskap istället för flera hjärtefrågor är lite väl ensidigt tyckte många ombud. Ann Mari Engel kommunalpolitiker i Stockholm var en av dem:

- Ja jag tror att det finns väldigt många viktiga samhällsförändrande frågor som vi måste driva som vänsterparti. Det här är en av dem, vinster i välfärden och det är ju en fråga där vi har fått genomslag, men jag menar att det finns väldigt många andra frågor vi måste driva i valet, säger Ann Mari Engel.

Det tycker även Siv Holma riksdagsledamot från Norrbotten och partiets förra talesperson i kulturpolitiska frågor. Hon tycker också att partiet har tappat tempo efter förra valet när det gäller kulturfrågorna och då särskilt på riksplanet.

-Vi nådde ganska bra framgångar förra kongressen och då invaggas man i en falsk trygghet om att det här kommer att gå bra. Det jag har sett är att vi inte på riks har gjort bra saker men det händer jättemycket fina saker på kommunal- och landstingsnivå, säger Siv Holma.

Siv Holma med flera hade hoppats att partikamraterna skulle rösta för att ta med skrivningar om kulturens betydelse även i kongressuttalandet som slår fast partiets politik inför riksdagsvalet senare i år men så blev det alltså inte. Istället handlar det uttalandet mest om att partiets motstånd mot vinster i välfärden. Lars Ohly, nuvarande talesperson i kulturpolitiska frågor, håller med Siv Holma:

 - Ja delvis just för att jag tror att man har en för snäv syn på välfärd. Välfärd är ett fint ord som betyder att vi ska fara väl genom livet och det är klart att det handlar om att ha en bra sjukvård, omsorg och utbildning men utan kultur blir den där färden inte alls särskilt bra, säger Lars Ohly.

Den här kongressen hade inget kulturpolitiskt program att ta ställning till men det fanns gott om motioner från ombuden ändå. Flera motioner handlade om att höja kulturens andel av statens budget till en procent. Idag är den 0,8 procent. I reda pengar handlar det om en skillnad på två miljarder kronor. Partistyrelsen var emot med motiveringen att slå fast budgetmedel till kulturen men inte andra områden, inte är bra. Men ombuden röstade emot sin partistyrelse, med 116 röster för och 93 emot. Lars Ohly igen:

 - De missbedömde helt enkelt kulturens betydelse i vänsterpartiet och tror jag i samhället också. Kultur är välfärd och om vi glömmer bort det att kulturen är oerhört viktig i alla våras liv då kommer vi inte heller kunna kommunicera kulturpolitiken på ett bra sätt så jag hade haft svårt i en valrörelse om det här beslutet inte hade tagits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista