Gamla trähus förstördes när den tibetanska staden Dukezong eldhärjades. Foto: TT

Kulturvärden förstörda i brand i Tibet

1:30 min

I helgen eldhärjades en 1300 år gammal tibetansk stad i Kina svårt. Mellan 200 och 300 uråldriga trähus förstördes och branden pekar på riskerna med den snabba kommersialisering av kulturarvet i Kina.

Branden bröt ut tidigt i lördags morse i ett hotell och spred sig därefter snabbt bland de gamla trähusen. Släckningsarbetet försvårades av att brandbilarna hade svårt att komma fram på den gamla stadens smala gator. När röken hade lagt sig hade 242 hus och affärer brunnit ned, enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. 2600 personer hade plötsligt blivit hemlösa. Ingen ska dock ha omkommit i branden med det är fortfarande oklart hur många som har skadats.

De initiala uppskattningarna pekar på materiella skador motsvarande lite drygt 100 miljoner kronor. Men mycket av det som brunnit upp går svårligen att värdera. Dukezong var en runt 1300 år gammal tibetansk stad. Staden var välbevarad och på senare år hade den blivit en populär turistattraktion, inte minst sedan myndigheterna bytt namn på det område staden ligger i till Shangri-La, något som skett på många platser runt om i Kina just för att attrahera turism.

Branden sätter fokus på den oftast vanskligt snabba kommersialiseringen av Kinas historiska kulturskatter. Anledningen till att Dukezong överlevt i 1300 år utan att brinna ned var att det fanns inbyggda luckor mellan de gamla trähusen. Men på senare år har de här luckorna fyllts igen av nybyggda restauranger, affärer, och små hotell.

Bara det senaste året har flera liknande bränder i historiska områden rapporterats i Kina. Och förmodligen tyvärr lär fler vara att vänta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista