Begränsat filmtittande utreds i EU

Alltfler ser film on-line på nätet, och nu utreder EU-kommissionen om det strider mot unionens konkurrensregler att vissa filmer bara kan ses i vissa av EU:s medlemsländer.

Amerikanska film- och tv-bolag som Twentieth Century Fox, Warner Bros och Sony Pictures har nämligen en del geografiska begränsningar i sina filmlicensavtal med betal-tv-bolag som svenska TV4 Premium Play, brittiska BSkyB, franska Canal Plus och Sky channel i Tyskland.

Det betyder i sin tur att vissa filmer till exempel hos en svensk betal-tv-operatör bara kan ses i Sverige och inte i andra EU-länder.

Samma geografiska begränsning gäller för övrigt många filmer i allmän-tv som SVT och TV4, men EU-kommissionen utreder nu frågan på betal-tv-området och utreder alltså om det ska vara möjligt för en betal-tv-prenumerant att få tillgång till samma filmer i hela unionen som i hemlandet, enligt nyhetsbyrån AP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista