Klungan tillsammans med regissören och koreografen Birgitta Egerbladh. Från vänster: Mattias Fransson, Carl Englén, Birgitta Egerbladh, Sven Björklund och Olof Wretling. Foto: Anna Huerta, Riksteatern

Klungan och Egerbladh på scen igen

2:57 min

I morgon, onsdag, är det premiär för teatergruppen Klungans nya uppsättning. "På rätt sida om okej", heter föreställningen som varit i stöpsleven i ett och ett halvt år nu och premiären sker på nedläggningshotade Saga-teatern i Umeå.

Vi brukar inte riktigt veta förrän efter vi har spelat klart vilken föreställning vi gör så du får nästan återkomma om ett år eller så, då har vi lite distans till vad vi gjort, säger Carl Englén, som tillsammans med Sven Björklund, Mattias Fransson och Olof Wretling är Klungan. Men när det handlar om föreställning finns en femte medlem med full rösträtt, koreografen Birgitta Egerbladh som är med i alla beslut oavsett vad det rör sig om.

Det är på Saga-teatern som jag träffar Klungan och det är innan allt är på plats, det finns luckor i scenografin och dom säger att allt text inte sitter som den ska.

Den här föreställningen började ta form under 2012 med att man träffades helt enkelt, säger Olof Wretling och Mattias Fransson.

- Vi har haft små skrivarläger, vi var några dagar här och några där, säger Mattias. Olof håller med att det var just den känslan som uppkom, som en friidrottsträff.

- Mattias var väldigt bra på det första av skrivarlägrerna medan det gick dåligt för mig säger Olov.

När man som Klungan nu under 10 års tid producerat många egna scenföreställningar och mycket radio i form av Dafo och Mammas nya Kille, det gör såklart att tankar och ideer kommer igen.

Enkla, väldigt tydliga ideer som görs om och om igen kan vara helt fantastiskt bra, bara man varierar dom, och det blir helt nytt sätt  att berätta dem på säger Mattias Fransson.

- Jag älskar filmer som handlar om att man reser i tiden, superenkel idè och det är fantastiskt bra, nästan varje gång. Det ställer väldigt höga krav på idéerna om det på något sätt ska användas två gånger.

Kanske är det för sista gången som Klungan finns på Saga-teaterns scen i Umeå eftersom ett nedläggnings hot ligger over lokalen som en våt yllefilt. Synd tycker Sven Björklund.

- Man har ju besjälat stället ganska mycket. Vi har ju inte alltid haft premiärer här men vi har spelat här väldigt mycket, det vore väl synd om man dom lade ner här säger han.

44 föreställningar i vår varav 19 i Stockholm är bara en början.

-Till hösten turnerar vi med Riksteatern och det är också 40 - 50 föreställningar, så vi kommer att spela mycket under 2014. Antar att det är som när ett band spelar in en platta i en studio och sen vill man ut med materialet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista