Fotokonst för flera miljoner kronor har donerats till Moderna Museet. Foto: Dan Hansson/Scanpix.

Litteraturfestival tillbaka i höst

Litteraturfestivalen på Moderna museet i Stockholm kommer tillbaka i höst. Precis som i fjol med författarskap från hela världen och oväntade möten i centrum.
- Vi ändrar ingenting i upplägget, säger Stefan Ingvarsson.

Man brukar tala om den svåra andraboken efter en rosad debut, och efter en uppmärksammad första upplaga av Stockholm Literature står det klart att det blir åtminstone två litteraturfestivaler till på Moderna museet, i höst och även 2015.

- Vi har precis samma idé som tidigare: enbart internationella författare, det kommer vara samtal där författare träffar andra författare, konstnärer eller vetenskapsmän. Vi kommer jobba ännu mer på just kombinationen författaren och samtalspartnern, samtal som grundar sig i vad båda personerna sysslar med, säger Stefan Ingvarsson.

Det var han och Margareta Petersson som förra året, inspirerade av litteraturfestivalen på danska Louisiana, drog igång dess svenska motsvarighet. Inför höstens evenemang har Margareta Petersson klivit tillbaka och programansvarig tillsammans med Stefan Ingvarsson blir i stället journalisten och kritikern Yukiko Duke.

- Jag och Yukiko har en massa önskegäster. Det roliga är att vi - i bästa fall - inte är bundna av att författaren ska vara bokaktuell.

Det är en skillnad jämfört med den betydligt större bokmässan i Göteborg, liksom avsaknaden av mässans stora bokkommers. Det mindre formatet är arrangörerna nöjda med.

- Få litteraturevenemang i Sverige klarar en större publik än 300 personer, så jag tror att formatet är bra. Däremot börjar vi redan på fredagen i år, säger Stefan Ingvarsson.

Intäkterna till den första festivalen kom från en rad olika finansiärer, bland annat stiftelser, Stockholms stad och Svenska Akademin. För att höstens evenemang ska bli verklighet krävs ett lika stort pussel i år.

- Vi går in med samma risk, vi söker pengar nu under året och har inte fått några anslag ännu. Men vi hoppas förstås att vi hittar en mer långsiktig finansiering som vi inte kunde sikta på under det första året. Nu vet vi att det här fungerar.

Föreningen har kommit överens med Moderna museet om två år till, därefter ska festivalen utvärderas, med en ömsesidig förhoppning om en fortsättning även därefter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista