Alice Babs 1942.

SVT-film om Alice Babs anmäls

2:44 min

Alice Babs familj och en rad andra anmäler Sveriges Television till Granskningsnämnden. Anledningen är en film i programmet "Dokument inifrån" för drygt en månad sedan som handlade om det förvaltarskap som den idag 89-åriga sångerskan har blivit satt under.

Totalt har nio anmälningar kommit in till Granskningsnämnden.

"SVT har brutit mot sändningsavtalets krav på opartiskhet och saklighet", säger familjens advokat Thomas Bodström:

- SVT har ju förtigit det som är de verkliga skälen till att det behövdes förvaltare, nämligen att läkare och annan personal slog larm om att det fanns personer som var väldigt intresserade av Alice Babs ekonomiska tillgångar och förhållande och dessutom förtalade familjen, barnen.

"Överförmyndarnämnden ansökte i tingsrätten om att det behövdes en förvaltare för att det fanns risk för att Alice Babs skulle ingå ekonomiska avtal där hon skulle bli lurad, och det förtiger SVT helt", fortsätter Bodström:

- Hade man sagt precis som det hade varit då hade det ju inte varit något program över huvud taget. Alla inser ju att det behövs en förvaltare för att skydda äldre sjuka människor från att bli lurade.

Alice Babs har blivit diagnosticerad med demens men i filmen framstår hon som klar och redig, en person som blivit fråntagen sina mänskliga rättigheter som att få träffa vänner och gå i kyrkan och som har blivit satt under en maktfullkomlig förvaltare.

Andra anmälare talar om en osaklig redovisning av hur en förvaltare tillsätts, som om det "fanns utrymme för ett avsevärt godtycke".

Vidare heter det bland annat att filmen "Alice Babs förlorade rättigheter" av Anna-Lena Lodenius och Lotta Hellman gav "en ensidig bild av en enskild person inom äldrevården som inte kunde bemötas av myndigheter" och att "inget sägs till försvar för familjen och förvaltarens agerande". Bland anmälarna finns också den folkpartistiska riksdagsledamoten Barbro Westerholm:

- Jag blev kontaktad om fallet Alice Babs men fann att jag inte ville engagera mig i det därför att jag hade inte full information om vad som hade hänt och olika aktörer så att jag avböjde, men sedan när programmet sändes fann jag att man hade klippt in mig som om jag ändå var engagerad, säger hon.

SVT - och SR kan tilläggas - ska också respektera den enskildes privatliv om det inte finns ett oavvisligt allmänintresse i något avseende. Enligt Thomas Bodström fanns det inget i filmen som allmänheten behövde veta:

- Nej, därför att här fanns det väldigt tydliga skäl till varför det behövdes en förvaltare. Det var ju inte en allmän diskussion om förvaltare i största allmänhet. Då får man väl göra ett program om det.

"Alice Babs är svårt sjuk och kan inte på något sätt inse konsekvenserna av att kablas ut som sådan i media på det sätt som hon gör i SVT", fortsätter Bodström:

- Det borde man ha respekterat, och det vädjade familjen och förvaltare om. Nu är skadan redan skedd, men det borde man definitivt ha respekterat.

Dokument inifråns projektledare Johan Brånstad svarar på kritiken:

- Jag tycker det är jättekonstigt, för att det framgår ju så otroligt tydligt av den här dokumentären att Alice Babs lider av demens. Det dokumentären handlar om är ju om hon, trots att hon är dement, ändå ska få ha ett social umgänge, om hon ska få träffa sina gamla vänner.

Även barnen har vänt sig emot bilden som presenteras i dokumentären. Har du varit i kontakt med dem?

- Ja, vi pratade ju väldigt mycket med barnen inför den här dokumentären, men ur vårt perspektiv så valde de att inte vara med i dokumentären och det respekterar vi. 

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Lydia Farran Lee
lydia.farran-lee@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista