Stephen King, Masha Gessen, Suzanne Brøgger och Torgny Lindgren är några som kan läsas i vår. Foto: TT

Litteraturvåren

3:00 min

Anneli Dufva har kollat och sållat i sina listor med vårens bokutgivning. Vad har vi att se fram emot?

Man kan ju säga att litteraturvåren fick en rivstart med den bok som aldrig gavs ut. Journalsiten Paul Frigyes bok om Jan Guillou, som omedelbart aktualiserad frågor i tiden om fakta, fiktion och arbetsmetoder. Bland annat huruvida förlagen har den journalistiska kompetens som behövs vid faktagranskning av en bok som den.

Och apropå journalistik så ser jag fram emot den ryska journalisten Masha Gessens bok om Pussy Riot som kommer ut i mars och även Patrik Wiréns bok om Umeå-bandet Refused, som kommer i början av februari.

Böcker som skapar rubriker låter det där som, har det blivit allt viktigare i dagens medieklimat?

Jo, så är det . Och det kan man tycka är ganska sorgligt, att det handlar mycket om att ropa högt, men böckerna i sig kan ju naturligtvis vara intressanta ändå.

Vi har Sigrid Rausings "Anteckningar från en kolchos" som handlar om det år hon, miljardären och mecenaten, levde i Estland för att studera landets frigörelse från Sovjetunionen, i mars kommer den.

I februari kommer Stephen Kings nya roman "Doktor Sömn", som är fortsättningen på "The Shining". Den lär locka många. Och Bengt Ohlsson, som ofta brukar kunna skapa just rubriker, har skrivit romanen "Swing" som handlar just om swingers, alltså sexuella partnerbyten.

Och sen finns det förstås alla de redan etablerade författare som redan har sin läsarskara, och som kommer med nya böcker?

Ja, som Torgny Lindgren - "Klingsor och den sista pölsan" kommer i april, den hyllade unga Amanda Svensson ger ut sin tredje roman "Allt det där jag sa till dig var sant". Suzanne Bröggers "Till T" kommer i mars, hon kallar själv den för sin romandebut vilket förstås gör att man blir väldigt nyfiken på vad det är för bok.

Sedan ser jag fram emot att musikern med mera Kajsa Grytt, som häromåret gav ut den självbiografiska Boken om mig nu, i april, romandebuterar med "Nio dagar nio nätter".

Och sen är det i år 100 år sedan Tove Jansson föddes. Om henne har Tuula Karjalainen skrivit en ny biografi kallad "Arbeta och älska" . Den ges ut i slutet av januari. Jag har redan läst den, och kan redan nu säga att jag tycker mycket om den . Och recensioner kommer förstås under våren här i Kulturnytt - av den och av de andra böcker jag här nämnt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista