"Plateau Effect" med Cullbergbaletten. Foto: Urban Jörén

Gabriel Smeets tar över Cullbergballeten

Det blir holländaren Gabriel Smeets som tar över som konstnärlig ledare för Cullbergbaletten den 1 maj. Detta uppger Svenska Dagbladet. Gabriel Smeets efterträder Anna Grip, som slutade redan i somras. Smets är inte koreograf men har ett brett internationellt nätverk. 

- Jag vill att Cullbergbaletten arbetar med nya och oetablerade koreografer för stora scener och jag vill utveckla publikarbetet ytterligare. Kompaniet kommer även fortsättningsvis att ha en stark internationellprofil och vi ska utveckla och säkra vår närvaro i Sverige. Vi ska definiera Cullbergbalettens identitet, utveckla och underhålla danskonsten, säger Gabriel Smeets i ett pressmeddelande.

Gabriel Smeets arbetar nu som konstnärlig ledare på SNDO, School for New Dance Development i Amsterdam. Säsongen 2015-2016 blir den första då han ansvarar för repertoaren.

Cullbergbaletten grundades av Birgit Cullberg 1967 och har sedan dess letts av bland andra hennes son Mats Ek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista