1 av 2
Projektledaren Thomas H Johnsson förbereder förra årets festival. Foto: David Richter/Sveriges Radio
2 av 2
Göran Nyström är kulturchef i Landskrona. Foto: David Richter/SR

Landskrona uppgraderar fotosatsning

1:59 min

Landskrona fortsätter sin satsning på att etablera sig som fotostad. Förra året startade man en fotofestival, och i sommar fortsätter man med att arrangera den första av en årligt återkommande större fotoutställning. Meningen är att ett nytt land och dess fotografer ska presenteras varje gång, säger Landskronas kulturchef Göran Nyström.

- Svenskt fotografi har handlat väldigt mycket om att svenska fotografer har gett sig ut i världen och skildrat andra miljöer, länder och kulturer. Vi har också sett mycket västeuropeiskt och amerikanskt foto. Så tanken med det här är att bredda det svenska perspektivet och se hur fotografi är i ett annat land, i en annan kultur.

Tjeckien, Turkiet, USA och Japan är de länder man tänkt beta av de närmaste åren på utställningen. Vilket land det blir i år är inte helt klart, men utställningsplats blir en 600 kvm stor lokal på det så kallade tyghuset.

Landskrona har ju en tid försökt få en fotokulturell profil. Förra årets fotofestival betraktar man som en framgång och blir återkommande. 2015 är det meningen att en permanent fotohistorisk utställning ska öppna på museet och just nu utreder man tillsammans med Lunds univesitet och Region Skåne förutsättningarna för ett kunskapscenter för foto och fotografiskt kulturarv i stan.

Och vad gäller sommarens utställning, hoppas man att den också ska generera bilder av Landskrona.

. Vi kombinerar det här med att parallellt ha en artist in residence som skildrar oss, något som vi sen skulle kunna visa på nästa års fotofestival.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista