Konsten att bygga en nyckelharpa kan vara en tradition att bevara. Foto: Pawel Flato/TT
Konsten att bygga en nyckelharpa kan vara en tradition att bevara. Foto: Pawel Flato/TT

Sveriges traditioner ska kartläggas

2:04 min

Snart börjar en arbetsgrupp knuten till Institutet för språk och folkminnen i Göteborg att inventera så kallade immateriella kulturarv här i landet, på regeringens uppdrag. "Det handlar om sång-, musik-, dans- och teatertraditioner och andra kulturarv som man inte kan ta på", säger projektsamordnaren Annika Sjöberg.

- Det kan också handla om traditionella hantverkstraditioner, alltså gamla metoder som har funnits i Sverige under väldigt lång tid men som kanske är på väg att dö ut eller kanske glömmas bort, säger Annika Sjöberg.

Det kan till exempel vara konsten att bygga en nyckelharpa, som Eric Sahlström blev mästare på och vars dotter Sonia Sahlström här i inslaget spelar hans polska "Vid stormyren". Det finns redan ett 20-tal förslag på immateriella kulturarv här i Sverige som skulle kunna komma upp på en slutgiltig förteckning över sådana arv som behöver ett särskilt skydd och uppmärksammas.

Annika Sjöberg vill inte säga vilka, "men betoningen i gruppens arbete ligger på hur traditioner och hantverk förs vidare", berättar hon.

- Ja, när det gäller hantverkstraditioner består det ju främst av kunskapen om att utföra hantverket, alltså kopplingen mellan handen och hjärnan och hur det fungerar. Det är inte så mycket fokus på själva resultatet även om det ju blir framträdande även i vårt arbete så att säga.

Men sedan är det också sedvänjor det handlar om, eller hur?

- Visst, det handlar mycket om sedvänjor och traditioner, och det är ju inte bara våra svenska traditioner utan det finns ju väldigt många nya traditioner som har kommit hit och som även har blandats upp. Och det som vi kallar 'ursvenska traditioner' är ju också uppblandade med en mängd olika element utifrån, till exempel julen eller midsommarfirandet som kan bestå av väldigt många olika delar.

Inventeringen sker till följd av att Sverige har skrivit under en FN-konvention om immateriella kulturarv. Men vad säger då Sjöberg om farhågorna att de här kulturarven kan komma att användas för politiska syften? Det är en fråga som kommit upp ofta, svarar hon och berättar att gruppen ska spegla mångfalden i Sverige, bland annat genom att involvera minoriteter i sitt arbete, och att den slutgiltiga förteckningen ska få en så bred förankring som möjligt i befolkningen.

- Så att vi ska hela tiden vara väldigt vaksamma på just den här möjligheten till politisering, säger Annika Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista