Musicmusicmusic: "Buen Sabor"

2:53 min

Jazztrion Musicmusicmusic har funnits i tio år och turnerat flitigt och givit ut flera skivor. Ändå kallar sig medlemmarna kallar sig för "den motvilliga pianotrion". Mikael Timm har lyssnat till deras nya skiva, "Buen Sabor".

Man behöver faktiskt inte ens lyssna på skivan för att förstå att det här är alternativ jazz, det räcker med att se omslaget. Tre män i vita skjortor och smala slipsar hugger in på en buffé, uppdukad på en rutmöstrad duk. Bilden är överexponerad, dåligt beskuren och färgerna grälla. En tydlig signal - men vad säger den?

Musicmusicmusic kallar sig själva för en motvillig pianotrio. Det ska alltså inte vara elegant som hos Bill Evans, inte högstämt allvarligt som McCoy Tyner… Det ska vara fritt, det ska vara annorlunda.

Fast det är ju faktiskt bara bas, piano och trummor. Och gruppen kommer inte från någon mer exotisk plats än Göteborg. Och så har vi det här med rutinens trygghet. Fabian Kallerdahl, Josef Kallerdahl och Michael Edlund har spelat tillsammans i 10 år och framträtt både på egen hand och i samarbeten med vokalister så om det här är annorlunda musik, så är det tryggt annorlunda.

Men här finns något intressant: Musicmusicmusic skriver ihop orden, utan mellanslag, utan skiljetecken och det är också så de spelar. Tätt, nästan organiskt. Melodin, eller snarare sökandet efter melodin, vandrar fram och tillbaka mellan instrumenten. Musikerna lyssnar på varandra, driver varandra i olika riktningar. Musiken föds i ögonblicket.

När det är som bäst är det inåtvänt och enkelt, som i Regular routine, den gamla vanliga rutinen. Musiken är lite knyckig, spretig tills instrumenten hakar i varandra och melodin sitter som en utandning.

Ja, hur gärna än de tre medlemmarna i MUSICMUSICMUSICC vill stå för sig själva hamnar de i ledet av andra skickliga, men kanske konventionella pianotrios. Men det är ett faktiskt inget dåligt ställe att befinna sig på.