"Dido och Aeneas" – opera som vill skaka om

1:47 min

Olycka, kärlek, svart magi och homosexualitet. Ja, det är barockens operaepos "Dido och Aeneas" som tar plats i Konsthallen på Röda Sten i Göteborg denna lördag, och det med ett modernt budskap av barocksällskapen Underjordiska och Göteborg Barock.

Regissören Per T Buhre tolkning av den tragiska kärlekshistorien skiljer sig från utgångslibretton. Didos långt gånga olycka i livet får en förklaring i ännu en - fast tidigare - tragisk kärlekshistoria. Dessutom gör Buhre något som få, om än någon, vågat göra förut. Att byta ut drottningen Dido mot en man.

Det finns risk att Buhres opera inte passar alla smaker, han har redan hört några dra öronen åt sig. Han själv ryggar inte tillbaka, utan gör det så enkelt som möjligt för publiken att älska hans koncept, menar han. Och han får medhåll från dansaren Olof Persson, Didos olyckliga kärleksgestalt, som menar att det ändå finns en poäng i att bryta mot traditioner, i alla fall ibland.

– Vi pratar mycket om att vi har acceptans i Sverige men bara härom dagen stod det i tidningen om en kille som blev mobbad i skolan på grund av sin sexuella läggning, det är fortfarande så att vi har skygglapparna på - vi tror att vi är fria och att allting är så bra, men det ligger under ytan.

I P2-programmet Bänkad med Ella den 25 januari kl. 18.03 handlar det helt och hållet om den här föreställningen. Följ länken nedan med namnet Kärleksfull och respektlös tragik. Programmet finns för lyssning under 30 dagar efter sändning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista