Långt kvar för Guggenheimmuseum i Finland

2:37 min

I Helsingfors togs i tisdags det första konkreta steget mot ett Guggenheimmuseum i och med att stadsfullmäktige reserverade en tomt där ett eventuellt museum kan byggas. Det i sin tur betyder att Guggenheimstiftelsen nu kan utlysa sin arkitekttävling efter många turer och flera års strid med politikerna. Men det är långt ifrån säkert att det verkligen kommer att byggas något  Guggenheimmuseum i Helsingfors.

Kritikerna är fortfarande många - och det finns frågetecken kvar som måste rätas ut säger Kaisa Viljanen, kulturredaktör på Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat.

– Dom två stora frågorna är finansieringen och innehållet säger kulturedaktör Kaisa Viljanen där vi sitter i Helsingin Sanomats byggnad intill Järnvägsstationen i Helsingfors.

Guggenheimprojektet är inne på sitt tredje år - efter att ha stoppats av stadsfullmäktige, bytt plats för museet, förändrat konceptet från att vara ett samarbete med Helsingfors stads konstmuseum till att vara ett renodlat Guggenheimmuseum och lovat att varken arkitekttävling eller Guggenheimlicens ska kosta skattebetalarna något - så har man nu fått en tomt reserverad på Södra Kajen centralt i staden.

Men så var det det där med finansieringen av själva museet som beräknas kosta drygt 1 miljard kronor att bygga. Där finns ingen klar lösning, dessutom har det inte pratats nästan någonting om museets inriktning och det känns märkligt säger Kaisa Viljanen.

- Det är fortfarande oklart vilka slags utställningar det ska vara, vem som ska bestämma och om en eventuell samling ska innehålla finländska konstnärer säger Kaisa Viljanen, kulturredaktör på Helsingin Sanomat. Där vi sitter och ser ut över Finlands museum för nutidskonst - Kiasma som ligger alldeles intill.

Jag går över dit och träffar museichefen Pirkko Siitari.

Besökssiffrorna som Guggenheimstiftelsen har presenterat ser hon som en glädjekalkyl. Nu ska Helsingfors stad göra en egen förstudie parallellt med att arkitekttävlingen pågår och Guggenheimstiftelsen ska försöka övetyga såväl politiker som helsingforsbor att museet ska bli verklighet.

Men oavsett hur det går så har projektet lett till positiva effekter för dom konstmuseer som redan finns.

– Vi har aldrig diskuterat museer så här mycket tidigare och så har museerna blivit villigare att börja samarbeta, säger Kiasmas chef Pirkko Siitari.