Belinda Olssons nya tv-program "Fittstim - Min kamp" har premiär ikväll. Foto: Stina Gullander /Sveriges Radio

Belinda Olssons kamp

2:48 min

"Fittstim - Min kamp" har inte ens haft premiär och redan kommer de kritiska frågorna. Ställer Belinda Olsson "rätt" slags frågor i serien? Vad vill hon med den? Feminism väcker uppenbarligen känslor även 15 år efter släppet av antologin Fittstim. Att det skulle bli snack om serien är Belinda väl förbredd på.

En del av kritiken har gällt frågor som "har feminismen spårat ur?" eller "hur mycket feminism tål vi?".

-Jag har liksom inga problem att ställa den typen av frågor. För jag kan svara! Sverige tål hur mycket feminism som helst. "Har den spårtat ur?" Det beror på vem du frågar. Jag tycker att man ska kunna ställa vilka som helst,  säger Belinda Olsson.

Det handlar om att inte stirra sig blind på frågorna tycker hon. Det är svaren som är det intressanta och det är dessa hon söker efter i serien.

-Sen tycker jag i och för sig att man kan titta på serien innan man tycker saker, säger hon.

Hon tycker att kritiken är lite väntad och hade blivit förvånad om alla hade älskat serien.

-Jag jobbar på det sättet som jag alltid jobbar. Försöker tänka dels på vad jag själv är nyfiken på men också på vad andra undrar, som inte har min plattform, människor utanför maktkorridorerna, säger hon.

"Fittstim - Min kamp" har premiär i Svt 1 ikväll. Första delen av tre.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista