I spåren av det första världskriget. Foto: TT

100 år sedan första världskriget bröt ut

Kulturkorrespondent Gunnar Bolin rapporterar från Wien
2:49 min

I Wien har man redan startat märkesåret 2014 med en rad evenemang med anledning av högtidlighållandet av 100-årsminnet sedan första världskriget bröt ut. Det krig som förvandlade Österrike från en stormakt och Europas kulturella centrum till ett litet rike med alldeles för stora officiella byggnader. Vår kulturkorrespondent Gunnar Bolin är i Wien och sent igår kväll gick han till Wiens Volkstheater.

Det fylls långsamt på i Rote bar på den slitna Volkstheater som ligger alldeles bredvid Wiens berömda Museumskvarter. Jag var ute en timme före utsatt tid för att inte mista en plats till samtalet med rubriken:  Första världskriget den moderna urkatastrofen.

Men då hysschades  jag bara på : Föreställning pågår!!! kom tillbaka vid tio.  Och det var då som lokalen sakta fylldes till brädden.

Fem deltagare vred och vände på begreppet urkatastrofen. En av dem var Ulrich Habsburg Lothringen ättling i snett nedstigande led, skulle man kunna säga, från den från den siste kejsaren. Idag är han politiker för de gröna och föga kejserlig i sin framtoning. När moderatorn Sybille Hamann sa: Alla här i Wien har ju mor- och farföräldrar som berättat om första världskriget. Vad berättade man i familjen Habsburg om den här tiden?

Ingenting svarade Ulrich Habsburg Lothringen helt kort, det var inget tema i familjen. Tiden efter kriget hade familjen fullt upp med att hitta en ny tillvaro. Eftersom vi var i Wien så var det inte så överraskande att även en psykoanalytiker var med på podiet,  Felix de Mendehlsson vars judiska föräldrar hann emigrera till London 1936,  fadern från Berlin modern från Wien. Jag frågade honom hur han ser på det faktum att man nu i Wien, bara under de fyra dagar jag är här kan gå på tre evenemang kring hundraårsminnet av 1914.

- Det måste komma såna här tillfällen att reflektera med viss regelbundenhet, säger Felix de Mendehlsson. Den enskilde människan kan minnas, kanske på analyssoffan, men samhället behöver arrangemang, diskussioner och festligheter för att minnas. 

Felix de Mendehlsson har praktik som psykoanalytiker i Berlin och i Wien han säger att tyskarna är långt bättre på att bearbeta sina historiska trauman. Österrikarna har inte ens bearbetat sina kejserliga drömmar eller sin storslagenhet från tiden före första världskriget säger doktor de Mendehlsson

I Wien minns man så gott man kan och vill, och visst är kejsartiden ständigt närvarande här inte minst som turistfälla.

Kanske är alla evenemang kring 1914 ett bevis på att även wienarna vågar börja minnas 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".