En närstudie av Tahrirtorget

1:28 min

Vad hände egentligen på Tahrirtorget under den egyptiska revolutionen? Idag är det premiär på en närgående dokumentärfilm om de senaste tre årens händelser i landet. Men premiären sker inte på biograferna. Det är streamingsajten Netflix som har köpt rättigheterna att visa "The Square", som också har en chans att vinna en Oscar för bästa dokumentär. För regissören Jehane Noujaim innebär det att filmen når en bred internationell publik. 

- Det här betyder att vår berättelse aldrig kan bli utplånad, komma bort, krossad" 

Den egyptisk-amerikanska regissören Jehane Noujaim säger att en internationell uppmärksamhet gör att händelserna vid Tahrirtorget aldrig kan utplånas. När jag pratar med henne i hemstaden New York har filmen inte kommit förbi den egyptiska censuren och hon ser hur krafter i Egypten försöker släta över det som har hänt.

The Square följer sex av dom som var med när revolutionen inleddes i januari 2011. Vi ser hur militären senare tar över och lägger gräs på torget för att skingra folket. Vi får också se hur det muslimska brödraskapet ger sig ut på Tahrir som en politisk markering.

- Vi var väldigt intresserade av idén att ta över en offentliga plats och använda det som ett politiskt verktyg"

Jehane Noujaim tror att en film som The Square visar hur små personliga beslut kan leda fram till stora avgörande samhällsomvandlingar. Att folket tar tillbaka torget är inget unikt för Egypten, säger hon.

- Torg ockuperas från Grekland, till Kiev, det är unga människor som försöker definiera om sitt förhållande med sin regering.