Förutom att regissera och skriva manus spelare Lake Bell även huvudrollen i "In a World". Foto: UIP

"In a World" av Lake Bell

2:06 min

"In a World" är en amerikansk film av Lake Bell som bland annat rönt uppmärksamhet på Sundancefestivalen. Den handlar om något så ovanligt som röstskådespelare.

Det här var ju en liten oväntad juvel, en film om röstskådespelare. De som gör trailers, dubbningar, voice-overs och som ofta har bas som som får biofåtöljerna att skaka. Det är därifrån titeln kommer, från frasen In a world som inlett så många trailers.

Och här handlar om hur en ny skådespelare ska få chansen att säga den frasen, efter att han som tidigare allt sa In a World har dött. Så alla Los Angeles röstkonstnärer de börjar gurgla sig, och massera struphuvudet och prata skit om varandra.

Säskilt när risken nu är stor att det är tjej som ska få säga de magiska orden. Hon heter Carol och spelas Lake Bell som också skrivit och regisserat filmen. Och Carol, hon har mest hankat sig fram till att göra dialeketer, medan hennes pappa är han med rösten.

Carols pappa spelas av Fred Melamed som idag är något av den amerikanska rösten, han är speaker vid Super Bowl, och nyhetsprogram, i oändliga reklamfilmer, trailers och dataspel och in a World lyckas både rikta massa kärlek till hur det låter på film och de som låter - samtidigt som den väcker frågan om hur mysig den mulliga mullrigheten egentligen är. När basmannen som berättare blir norm. Och av det har det blivit en mycket se- och hörvärdfilm som är smart och charmig, och lite småstört romantisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista