Jesper Svenbro, Anna Hallerg och Marie Silkeberg. Foto: TT

Poesins förlovade tidevarv

2:16 min

Nu är det många som hojtar om debattböcker, snackisar och teaterföreställningar som skapar nätskred och mediebävningar. Våren är det i själva verket de många diktsamlingarnas fruktansvärda tid.

Prosa och romaner och noveller i all ära, men vintern och den tidiga våren är poesins förlovade tidevarv. Det är ju då som åtminstone de stora förlagen försöker göra sig av med så mycket och så många som möjligt av halvårets olönsamma diktsamlingar i väntan på de köpstarkare bodagarnas illusionsromaner och igenkänningsprosa. Och det är ju bra att de ändå kommer ut.

Redan har Ida Börjels "MA" ankrat upp, alldeles strax kommer Jesper Svenbros envetet och nyfiket skiktade historia om Carl Fredrik Hills omskrivning av Herodotos historia om kung Kroisos och den olycklige Adrastos, med infogade studiebesök både på Folkuniveristets lokaler i Lund och vid Hill-utställning tillsammans med Göran Printz-Påhlson i Stockholm.Och den saken ville man gärna förbinda med Jan Olov Ulléns koncentrerade antologi av Göran Printz-Påhlson själv.

Anna Hallbergs "Ljusgrönt och aska" med ljusgrönt omslag har jag bara hunnit glänta på. Lite senare på säsongen, men fortfarande i februari, reser Marie Silkeberg och Ghayat Till Damaskus. Lennart Sjöberg dristar sig till att Kalla mig Noa, och Ingela Strandberg håller sig till Den stora tystnaden vid Sirius nos. Och då har jag ändå inte hunnit nämna Per Lindberg och Andrés Stoopendaal, och inte en enda översättningsvolym.

Det är inte många av de svenska romanerna i sikte som överträffar den här inhemska kamelkaravanen. Kanske är det bara Sam Ghazis prosadebut "Sången ur det kinesiska rummet" som jag spärrar upp ögonen inför, och då mest för att jag har läst hans häftiga diktsamling "Sömn är tyngre än vatten".
Passa på och läsa, innan dom börjar berätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista