Filminstitutets VD Anna Serner framför filmhuset i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Bra filmår ger lägre stöd

2:18 min

PRS - publikrelaterat stöd, är pengar som automatiskt delas ut till filmer som lockat en stor publik. Men nu måste stödet sänkas och anledningen är att det gick så bra för svensk film förra året, att filminstitutet tvingades göra av med mer pengar än budgeten kunde täcka. Det här kan få konsekvenser för de som gör film 2014, tror produktionschefen på Svensk filmindustri.

PRS är ett automatiskt stöd som gör att den som gjort en film som dragit ungefär 27 000 biobesökare eller fler kan få upp till nio miljoner kronor i efterhandsstöd.

Svenska filminstitutet får max betala ut 80 miljoner i PRS-stöd per år, men förra året gick det så bra för svensk film att Svenska filminstitutet överskred budgeten och nu måste stödet sänkas. Anna Serner är VD på Svenska filminstitutet.

- Det ändras därför att vi gjorde av med mer pengar än vi har för budgeten 2013 och det betyder att inför 2014 har vi mindre pengar.

Stödet kan ändras antingen genom att sänka maxbeloppet eller genom att höja tröskeln för hur många som måste se filmen för att pengar ska delas ut. Det kommer att få konsekvenser när filmskapare ska locka finansiärer, tror Charlotta Denward på Svensk filmindustri.

- Säg att en vanlig film kostar 20 miljoner, då får man stöd från SFI, kanske 8, sen hjälper lite TV-kanaler till, men sen behöver nästan alla privata finansiärer som ger dig pengar för att du ska kunna göra din film. Det vill säga, de ger ju inte bort pengarna, utan de lånar ut dem och de vill ha tillbaka dem till att börja med och gärna också med viss ränta och där spelar det publikrelaterade stödet, PRS, en väldigt stor roll.

En av orsakerna till att Filminstitutet gjort av med för mycket pengar är barnfilm. Förra året gjordes fem långfilmer för barn och det räknas som mycket, dessutom är systemet lite extra förmånligt för just barnfilm.

Blir det inte lite som att man straffar svensk barnfilm för att den går bra om man ändrar stödet när den dragit in pengar?

- PRS-stöd går inte bara till barnfilm utan man kan säga att all film kommer att drabbas av en lägre PRS-budget, men det är ju också effekten av att bra film går bra, säger Anna Serner som är vd på Svenska Filminstitutet.

Charlotta Denward säger att det antagligen blir den lite smalare filmen som kommer att drabbas hårdast när stödet ändras.

- Om du till exempel höjer brytpunkten så att det inte börjar ticka ut efter 27 000 biobesök utan man höjer så att det är efter 55 000 kanske. Då är ju där en väldigt massa filmer som har besökare i det intervallet, som tappar en miljon kronor i PRS ungefär och det betyder väldigt mycket. Inte minst för de lite mindre bolagen som gör de lite mindre filmerna.

Det är ju helt korrekt och det är därför vi har gått ut nu så tydligt ett halvår innan de nya nivåerna träder i kraft, men vi har inget val, säger Anna Serner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista