Fryshus till Husby

Fryshuset öppnar i Husby
2:02 min

Fryshuset har varit en plats för unga att mötas i Stockholm i trettio år. Förutom olika aktiviteter som skateramper och samtalsgrupper finns det ett gymnasium, ett konserthus och teaterscener. Och i dag blev det klart att en filial till fryshuset kommer att öppna i Husby.

Det nya fryshuset i Husby ska framför allt bli en mötesplats för unga i området och Johan Oljeqvist , som är VD på frushuset, tror att kulturen kommer få ta stor plats även i Husby. Men det viktigaste är att ungdomarna få bestämma säger han.

-Saker som musik och teater -allt sånt kommer ganska snabbt på när man talar med ungdomar och vi komemr ju bara göra det dom unga vill.

De som inte bor i Stockholm fick kanske höra talas om Husby för första gången i samband med bilbränderna där i somras. Men Johan Oljeqvist säger att det inte är skälet till att fryshuset öppnar just i Husby.

-Vi har ju jobbat i förorter, om man kallar det så, jättelänge. Men det har nog blivit lättare att få energi runt det. Och sen mötte vi så mycket bra krafter när vi var där kring kravallerna, så det har nog bidragit.

Abraham Gebrehiwet har bott i Husby sedan 1983 och välkomnar det nya fryshuset.

-Vi är ett marginaliserat område, så det behövs sånt där där ungdomarna kan mötas och diskutera, säger han.

 Keya Turan  är musiker och jobbar som elevassistent i Husby. Han tycker att det vore bra med mer kultur, men att det inte är det viktigaste just nu.

 -Det är inte just det som är fokuset, vi kan prata om, alltså hälften har inte varit på museum, hälften har aldrig varit på en konsert, och hälften, det enda de kan är tupac och biggie, så helt ärligt jag tror inte att kultur är den stora frågan. Absolut, det finns inslag av som man skulle kunna använda, men det är inte den största frågan. Den största frågan är jobb och hur man ska kunna skapa tillit bland ungdomarna, säger han.

 Även Melody Farshin från organisationen Megafonen tycker att fryshuset är en bra idé, så länge det blir vad Husbyungdomarna vill ha och inte vad någon annan bestämmer.

 -Allting funkar inte exakt likadant över alla delar av Sverige eller Stockholm, så det sdom efterfrågas absolut, det är klart - konserter, teater, pjäser, vad du vill, så länge ungdomarna själva vill ha det och inte en äldra bestämmer vad ungdomarna bör vilja ha, så tror jag att det är positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".