The Independent. Foto: Staffan Sonning/SR.

Skakigt för Stieg Larsson-trilogin i England

1:30 min

I Storbritannien håller ett börsnoterat bokförlag på att gå under. Och anledningen är att försäljningen av böckerna i Stieg Larssons Millenium-trilogi faller. Nu ställer förlaget sitt hopp till den fristående fjärde boken i serien som ska skrivas av David Lagercrantz.

Ingen ska säga, att bokförläggning inte är big business.

Under rubriken ”Life after Larsson”, livet efter Larsson, berättar tidningen Independent i helgen, att förlaget Quercus i fredags tappade halva sitt börsvärde.

Anledningen är, att förlaget berättade, att den vinst som det hittills räknat med för 2013, istället blir en kraftig förlust.

Och förklaringen är, att försäljningen av böckerna ur Stieg Larssons Milleniumtrilogi fortsätter att falla.

Quercus är ett ganska litet förlag, som är registrerat på ISDX-börsen i London, en handelsplats för mindre bolag. Förlaget lyckades få de världsomspännande rättigheterna på engelska till Larssons böcker och har levt högt på försäljningsfenomenet sedan dess. Börsvärdet var som högst år 2010, då intresset för Lisbeth Salander och de övriga karaktärerna i trilogin stod på topp. Böckerna har sålts i mer än 75 miljoner exemplar över hela världen.

Förlaget har försökt lansera andra författare för att kompensera de minskade Larsson-intäkterna utan särskilt stor framgång. Ledningen förklarade att de samtalar med bankerna om att få förhandla om sina lån.

Enligt Independent, pekar förlaget på att det har en stor tillgång som snart kan lyfta intäkterna igen för flera år framöver. Quercus har köpt de engelska rättigheterna också till den fjärde fristående fortsättningen av trilogin. Den ska skrivas åt förläggaren Nordstedts av David Lagercrantz, författaren till boken om Zlatan. Uppföljaren planeras komma ut i augusti 2015.

Staffan Sonning, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista