Claudio Abbado. Foto: Urs Flueeler/AP/TT

Stjärndirigenten Claudio Abbado död

7:29 min

Den italienska stjärndirigenten Claudio Abbado är död. Han avled efter en längre tids sjukdom i Bologna och blev 80 år gammal.

Han hade en karriär som få kommit i närheten av och han var chefdirigent på Europas tre mest prestigefyllda institutioner - La Scala i Milano, Wiener Staatsoper och Berlinfilharmonikerna. Dessutom startade han flera berömda projekt och var en ikon i den klassiska musikbranschen,

Altsångerskan Anna Larsson som samarbetade med Claudio Abbado under många år är just nu i Bologna där hon arbetar med Abbados brorson.

- Claudio är en dirigent som verkligen, verkligen älskar musik och som förstår hur man kan kommunicera genom musik. Man känner att han talar genom musiken och det som är så fantastiskt med musik är att man kan säga saker som man inte kan säga med ord. Alla som lyssnar på konserter som han dirigerar förstår hans språk. Det är en utomjordisk upplevelse. 

Claudio Abbado kom väldigt långt i sin dirigentkarriär. Vilka egenskaper tror du det var som tog honom dit?

- Hans ledarskap känns väldigt rent och fokuserat på musiken. Han åtnjuter den allra största respekt hos alla musiker jag känner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista