Jesper Svenbro. Foto: Anna Simonsson / SvD / TT

Jesper Svenbro: "Hill, Hill, Hill"

5:24 min

Jesper Svenbro är klassisk filolog, poet och essäist. Och sin nya diktsamling förenar han sina böjelser och färdigheter. Göran Sommardal har läst "Hill Hill Hill".

Kanske bör man se Jesper Svenbros läsning av det grekiska läsandet i sin studie Phra­si­kleia från 1988 som själva utgångspunkten och grunden för hans nya diktsam­ling "Hill Hill Hill". Där frilägger Svenbro hur läsakten i det antika Grekland bokstavligen väcker den döda ge­stalten till liv. I sin nya diktsamling citerar han Platons ord om tragedin som det rituella upphämtandet av de dödas själar från Underjorden. Och han fortsätter själv: "Biblioteken, också de minsta, är begravningsplatser, där läsaren anropar de hädansomnades namn."

Det angreppssättet gör att de inlevelsedrivna dikterna om Carl Fredrik Hill i Lars Noréns samling Kung Mej och andra dikter från 1973, sin stora olikhet till trots, ändå inte framstår som ett i grunden annorlunda sätt att närma sig Hills litterära författar­skap än Svenbros. De befinner sig bara på två olika fast angränsande hyllor i biblioteket.

Vad Jesper Svenbro gör i sin Hill-bok är att gå ett eller två, kanske tre steg läng­re. Vad som genomsyrar och håller samman diktkransen är det ödesdrama om den olycklige, dubble brodermördaren Adrastos som den från Paris hemkomne målaren Carl Fred­rik Hill läser ut och till liv från den grekiske historikern Herodotos version av dramat. Detta drama finns bara i huvudet på Hill, som jag förstår det, och i poeten Svenbros föreställning. Det heter på ett ställe: "Dess innehåll är ingen fiktion, blott dess materiella form är fiktiv."

Vad som faller ur detta innehåll, när det föreställs ta form, är inte bara historien om hur Adastros, först dräpt sin egen bror, sedan renad och tagen till nåder av kung Kroisos och av honom utsedd till beskyddare av kungens älsklingsson Atys, strax i våda­verk dödar också denne.

Ur läsningen av Herodotos’ och Hills historia faller också andra tider och platser, målningar och manuskript, hemvister och föreläsningssalar, lärare och resor, till och med Svenbro själv faller ut ur texten som en ung amanuens i grekiska, som är den som först får den hillska texten i sin hand. Sedan faller hans egen mentor Göran Printz-Påhlson ut, sedan den dödade Atys’ änka Gongyla, som Carl Fredrik tror sig finna bilden av på botten av en grekisk skål och sedan i gestalt av en parisisk föreläsare i Folk­­universitetets lokaler mittemot den andress vid Skomakaregatan i Lund där det hillska huset en gång – 100 år tidigare ­– var be­läget. Här möts också Pariskommunen 1971 med maj 68: Fantasin till makten möter ämnet för Hills första bevistade föreläsning: Fanta­sien.

Alltsammans faller inte i en salig röra utan till en utförd men aldrig helt och hållet utförd ordning.

”Låt oss vara resonliga, begär det omöjliga!"

Trots att Jesper Svenbros dikt om Carl Fredrik Hills komponerande av, drömman­de om och försjunkande i den historiska tragedi som hos Herodotos drabbar Adrastos är både un­derbyggd, omgiven, späckad och överlagrad av lärdom, filologiskt skarpsinne och kultur­historisk association, så hemfaller poeten aldrig åt fotnoterandets pedanteri utan tillämpar i stället än helt öppen pedagogik, som i stället för att utelämna hänvisningarna gör dem till en poetiskt saklig del av dikten, så att till och med utläggningen av en dubbeltydighet eller en sakkunskap integreras i en poesi, som förmår vara både essä, epik och lyrik.

Som den metapoet Svenbro är drar han sig själv vid näsan: Allt blir dikt, allt handlar om dikten, men allt är också, utom den innersta föreställda dikten, Hills drama om Adastros, är också i lika hög grad verkligt. 

Svenbro lyckas utföra den om inte omöjliga så dock ytterst sällsynta förening av an­språks­fullhet och ödmjukhet, som på boksidan utkristalliseras i en utopisk saklighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista