Dagens ETC. Foto: JESSICA GOW / TT

Rödgrön röst på papper

2:12 min

Förra veckan startade en ny papperstidning, Dagens ETC. Detta i en tid då dagspressen kämpar för att överleva. Kulturnytts mediekommentator Åke Pettersson gör delvis tummen upp. Men undrar samtidigt om inte ETC:s endagarstidningar försvinner på sikt?

Det är svårt att inte beundra den som vågar satsa på ett kamikaze-projekt som en ny dagstidning på papper. Och läsare som i förväg lagt upp sex miljoner på den här röd-gröna satsningen. 

Visst, Johan Ehrenberg har förvisso länge varit en fena på att kombinera presstödsmiljoner med bidrag från läsarna. Fast en del tidskrifts-projekt har slutat med konkurs.

Men Dagens ETC:s problem verkar mest handla om distributionen, svårigheter att få ut den tryckta tidningen. Många av de över 5000 läsarna som vågat teckna en prenumeration har hittills tvingats hålla till godo med att läsa pdf-fil på nätet. Tidningen har heller inte gått att köpa, i varje fall inte ifrån Stockholm avlägsna orter som Malmö och Lund.

Men mycket av det man kunnat läsa lovar gott. Opinionsmaterialet dominerar som väntat. Ehrenbergs många krönikor har flyttat över till dagstidningen, där man även hittar namn som Göran Greider och Maria Sveland. Fast i fredags kunde man även läsa om att tiggeriförbud inte löser några problem. Detta i en debattartikel, skriven av rektor och två professorer från Lund.

Även alla inrikes- och utrikesartiklar hamnar i dagstidningen. En lång, lång och intressant artikel om utvecklingen i Venezuela till exempel av SR:s tidigare Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren.

Dagens ETC lär säkert överleva det här valåret, den är inte direkt beroende av annonsintäkter. Och det vore klart trevligt för den svenska pressfloran om det blev ännu längre. För medievärlden behöver verkligen röster som formulerar frågor från annat håll och på annat sätt än den kompakta borgerliga tidningsmajoriteten. 

Dagens ETCs redaktion på ett 20-tal personer har delvis skrapats ihop från Ehrenbergs endagstidningar. Och också därför kan man undra om de nu hårt avlövade lokala ETC-tidningarna i Örebro, Stockholm, Göteborg, Bergslagen, Småland och Malmö kan överleva?

Här i Malmö tappade faktiskt veckoslutstidningen en hel del av stinget redan när den bytte namn från Efter Arbetet till ETC Malmö för ett år sen.

Och hela norra Sverige är hittills helt oplöjd mark för gänget bakom ETC.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista