Sirel Peensaar är kort- och dokumentärfilmsansvarig på Filmpool Nord. Foto: Lena Lahti

Stort intresse för samisk film

2:04 min

Samisk film efterfrågas allt mer internationellt och det märks inte minst på Tromsö internationella filmfestival, TIFF, som varit viktig för framväxten av samisk film. I Tromsö, som kallas Arktis huvudstad, avslutades just festivalen och där fanns Sirel Peensaar kort- och dokumentärfilmsansvarig på Filmpool Nord. Hon märker stor skillnad på bara några år.

- Det har börjat komma europeiskt intresse för vår del av världen. Inte minst vad det gäller den samiska kulturen, den livsfilosofi i den världen kontra det stora samhället.

Ljud från en av tio dokumentär-pitchar i nystartade Below Zero, med stor jury av finansiärer från Europa och Nordamerika, Filmfestivalerna i Berlin och Hamburg har samiska och urfolksteman. Från New York jagas samiska filmer till i sommar.

På plats i Tromsö är också samiska filmarbetarförbundets ordförande Oskar Östergren, själv dokumentärfilmare och med i en pitch. För honom är det viktigt att samer är med och gör filmer om samer.

- Skillnaden, om man ska hårddra det, är att många utländska bolag vill ha den vite mannen eller kvinnan som åker ut i världen och äter insekter bredvid en tatuerad aborigin utan BH. Då har man hittat native-sloten som man kallar det. Men jag märker ju att man, här i Norden, inte skulle kunna komma med ett sådant projekt. Här finns en förståelse för de här frågorna. Jag tror inte att det är en slump att alla fyra projekt som är med här har samiska medskapare på viktiga poster

- Det är jätteviktigt att den samiska filmindustrin får utvecklas. Det gör man nu i Kautokeino där man bygger ett samiskt internationellt center och det har stor betydelse, säger Sirel Peensaar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista