Rekordmånga på musikfestival ifjol

2:36 min

De största svenska musikfestivalerna har aldrig dragit så mycket folk totalt sett som ifjol. Det visar en rapport som presenteras vid Linnéuniversitetet idag.

Ifjol hade de tio största festivalerna tillsammans drygt en kvarts miljon besökare, och de allra största festivalerna har blivit ännu större. Det säger rapportförfattaren Daniel Johansson som analyserat besökstatistik för hela 2000-talet.

Han ville undersöka vad som fanns bakom begreppet festivaldöden.

- Jag var helt enkelt nyfiken. Tycker att den här bilden som presenterades 2013 rimmade litet dåligt med den magkänsla som både jag och andra runt omkring mig hade, säger han.

Daniel Johansson har analyserat besökssiffror från arrangörerna och jämfört dessa med den upphovsrättsersättning som arrangörerna sedan har betalat in till Stim, eftersom Stim tar en viss procent på biljettintäkterna.

- Och deras utveckling ser precis likadan ut som den här utvecklingen för just de största festivalerna under den här tidsperioden.

Sedan har han gjort en uppskattning av antalet unika besökare, listat de tio största festivalerna per år - oavsett vilka de har varit - och alltså kommit fram till att de tio största tillsammans ifjol hade närmare bestämt 268 000 besökare. Begreppet "festivaldöd" är med andra ord kopplat till vissa specifika varumärken, som Hultsfredsfestivalen som fick lägga ner i sin tidigare form år 2010 och Peace & love som fick lägga ner ifjol.

- De här siffrorna visar att det inte är fallet att svenskar är mindre intresserade av att gå på festival utan snarare tvärtom. Det här handlar mer om en förändring på festivalmarknaden.

I den här studien har Daniel Johansson inte fördjupat sig i ekonomiska samband eller varför publiken har rört sig som den har gjort, men hans studie visar också att Sverige under de senaste två åren har haft två festivaler med fler än 50 000 besökare - Peace & love 2012 respektive den ifjol helt nystartade Bråvallafestivalen.

Sverige kommer fortsatt att ha en riktigt stor festival i topp, tror Daniel Johansson som samtidigt ser en fortsatt turbulent festivalmarknad.

- Det kommer in nya aktörer och dagens arrangörer är i mycket högre grad än tidigare kommersiella, säger han och fortsätter:

- Då finns det mer ekonomiska resurser att satsa på att testa olika saker jämfört med om det kanske var en ideell förening som drev festivaler som det var mycket förr då.

Är epoken med ideellt arrangerade festivaler över nu skulle du säga?

- Nej, det tror jag absolut inte. Tittar man på Stims data så arrangerades det nästan 500 festivaler i Sverige under 2013. Det är fantastiskt många festivaler, och de allra flesta av de festivalerna arrangeras ju av föreningar och organisationer på det sättet, men kanske är det så att de största festivalerna i mycket högre grad kommer att arrangeras av större koncerner, större företag, säger Daniel Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista