Andrea Svanbäck är projektledare för Huvudstadsbladets nya kvällstidning. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/SR

Hufvudstadsbladet blir kvällstidning på nätet

"Vi vill vara ett tidnigshus som gör nya saker"
2:35 min

Idag kl 15 svensk tid skrivs det tidningshistoria i Norden. För då kommer det första numret av finländska morgontidningen Hufvudstadsbladets nya kvällstidning på nätet.

Den största svenskspråkiga tidningen i Finland har valt att möta tidningskrisen genom att helt enkelt börja ge ut två upplagor, en på morgonen och en på kvällen. Med den skillnad att kvällstidningen bara kommer ut som e-tidning. En offensiv men ganska logisk satsning i tiden säger projektledaren Andrea Svanbäck.

Andrea Svanbäck visar förstasidan på ett låtsasexemplar av Hufvudstadsbladets nya kvällstigning - Hbl Kväll

Hittills har Hufvudstadsbladet varit en klassisk finlandssvensk morgontidning som både finns i papper och som e-tidning - för den som prenumererar. Idag hittar ungefär 27 procent av prenumeranterna till den digitala tidingen, målet är 50 procent.

Först och främst riktar man sig till prenumeranterna, men det går också att köpa lösnummer av Hbl-kväll. Som ska ha ett lättare tilltal - bland annat för att locka finskspråkiga läsare.

Men vad skiljer då en e-tidning från att läsa på webben? Ja, produkten är mer tidningslik, det ser ut som en tidning och man kan inte klicka sig vidare hur som helst på webben. Och så är det lätt att bläddra.

Med kvällstidningen hoppas Hufvudstadsbladet bli aktuell två gånger om dagen och sticka ut i det löpande nyhetsflödet på webben. Och hittills har responsen från - de blivande - läsarna bara varit positiv och förväntansfull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".